Ravivea tõttu surev mees otsib Facebookis toetajaid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Peter Franksi Facebooki profiilist.
Fragment Peter Franksi Facebooki profiilist. Foto: Tarbija24

Norras elaval inglasel Peter Franksil (52-aastane) on vähk ja perearsti vea tõttu ootab ta praegu oma viimset päeva. Siiski soovib mees oma lugu võimalikult paljude inimestega jagada ja on selleks loonud oma Facebooki lehe.

Lehe tutvustuses seisab ingliskeelne tekst «PLEASE HELP PETER FRANKS BY SHARING HIS HISTORY WITH THE ENTIRE WORLD». Norra pressi jõudnud väljaütlemistes märgib Franks, et tema loost ja sellest, et tema arst ei teinud õigel ajal koeproovi, peaksid kuulma võimalikult paljud. Nii saaks vältida taolise olukorra kordumist.

«See peaks olema uudistes, et see arst Askeris (väikelinn Oslo lähistel – toim.) on teinud suurima vea ega teinud biopsiat,» ütles Franks VGTV-le. Ta selgitas, et info levitamisega saaks ära hoida sarnase asja kordumist – iga daam, kes murega arsti juurde läheb, oskaks sarnaseid asju arstile meelde tuletada ja küsida. «Me peaksime selle info päevavalgele tooma, et sellest õppida, et me ei teeks samu vigu üha uuesti ja uuesti.»

Lisaks oma loo jagamisele peab Franks lahingut õiglase hüvitise saamiseks. See, et arst tegi vea, on tänaseks tõestatud ja patsiendile määratud ka hüvitis – 2,7 miljonit Norra krooni. See summa on võrdeline mehe 1,5 aasta sissetulekuga ja Franksi hinnangul on seda vähe. Uuringu tegemata jätmine röövib terve ja aktiivse mehe elust ligi paarkümmend aastat ning Franksi hinnangul peaks hüvitis katma kõik need aastad. Seda enam, et temast jäävad maha naine ja 9-aastane poeg.

Et teda hüvitise nõude osas kuulda võetaks, istus kõhnunud ja jõuetu mees eile ratastoolis vastava ametiasutuse ukse ees, käes plakat «Laske mul rahulikul ilmel surra». Mees sai ka soovitud ametnikuga rääkida, kuid positiivset tulemust see ei andnud. Hüvitise suuruse uuesti läbivaatamine võtaks aega kuid ja ehk isegi aasta. Sellist aega Franksil aga pole.

Norras määrati eelmisel aastal ravivigade tõttu hüvitis 13 000 patsiendile, hüvitiste kogusumma oli 800 miljonit Norra krooni.

Vaata lühikest dokumentaalfilmi Peter Franksist siit. Film on osalt inglise ja osalt norra keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles