Kuumalaine sundis inimesi kiirabi poole pöörduma

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi töötajad väljakutsel.
Kiirabi töötajad väljakutsel. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Palav päike paneb inimestel pea ringi käima, tekitab teadvushäireid, põhjustab minestamisi ning toob kiirabile rohkem tööd.


«Kui tavalistel päevadel on umbes 150 väljakutset, siis kuuma ilmaga on tõusnud kutsete arv 180–200 kanti,» ütles Tallinna Kiirabi ravijuht Katrin Koort.

«On noori inimesi, peamiselt õues. On ka vanemaid inimesi, peamiselt on nende puhul kutsed kodudesse,» selgitas ta. «Võib-olla ainult sportliku eluviisiga noored on kuumale vastupidavamad.»

Enamikul juhtudel on kuuma puhul tegu kergete ja keskmiste teadvushäiretega, minestamistundega ja mõnel puhul ka päris minestamisega. Pealinna kiirabi on kuuma tõttu pidanud mõned inimesed ka haiglasse viima, midagi nii tõsist aga pole olnud, et keegi oleks pidanud lausa haiglas öö veetma.

«Kuuma tõttu surmajuhtumeid pole Eestis olnud,» rääkis Koort. «Kuid paaril korral on olnud teadvusehäire autoroolis, õnneks hullude tagajärgedeta.»

Samamoodi on väljakutsete arv suurenenud Tartus ja Lõuna-Eestis, kuid Tartu Kiirabi juhatuse esimees Ago Kõrgvee ei taha seda veel seostada kuumade ilmadega: arve on järelduste tegemiseks veel liiga vähe. «Tavaliselt suve alguses kasvab kiirabi väljakutsete arv niikuinii,» rääkis ta. «Perearstid lähevad puhkusele ja inimesed hakkavad sellistel juhtudel rohkem kiirabisse helistama.»

Arstide soovitused kuumatundlikele inimestele on lihtsad ja konkreetsed. Esiteks, ärge minge välja, kui väga vaja pole. Teiseks, ka kodus olles tekitage õhutus ja tuuletõmme, ärge kartke selle tõttu haigestuda. Kolmandaks, varuge alati vett, jooge palju, võtke veepudel kaasa nii joomiseks kui endale peale kallamiseks. Ja kui tunnete ikkagi end halvasti, siis otsige varju, istuge ja puhake.

«Eestlased ei ole väga hea soojataluvusega, ikkagi Põhjamaa rahvas,» lausus Tallinna Kiirabi ravijuht Koort. «Kui temperatuur hakkab juba üle 25 kraadi kerkima, tasub minu arvates ettevaatlik olla.»

G4S rannavalve juhi Henry Seemeli sõnul teadsid juba vanad eestlased, et kuuma ilmaga istutakse puu alla puhkama, mitte ei ronita päikese kätte. «Nii terava päikesega tasuks rannas olla hommikupoolikul ja pärastlõunal, aga keskpäeval otsida pigem varjulisemat kohta,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles