Uuring: enamik inimesi ei oska käsi puhtaks pesta (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korralik kätepesu hoiab ära palju vastikuid haigusi.
Korralik kätepesu hoiab ära palju vastikuid haigusi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kätepesu tundub iseenesestmõistetav ja lihtne tegevus, ent ometi ei tee 97 protsenti inimestest seda piisavalt hoolikalt, et sellest mingit kasu oleks.

Selline tulemus saadi USA põllumajandusministeeriumi korraldatud uuringus, vahendas CNN. Selgus, et enamik inimesi peseb käsi vee ja seebiga vähem kui 20 sekundit või ei kasuta üldse seepi. 20 sekundit kätepesu peetakse aga ohutuks alampiiriks ning sellest väiksem periood ei pruugi kätelt enamikke pisikuid maha pesta. Lisaks kuivatas valdav osa uuringus osalejaid käsi rätikusse, mis ei olnud sugugi mitte kõige puhtam.

Uuring hõlmas 383 inimest, kelle kätepesuoskusi analüüsiti kuues testköögis. Hooletu kätepesu tekitab eriti just köögis toiduga tegeledes ristsaastumise ohu. Ligi pooltel juhtudel levitasid osalejad burgerit valmistades pisikuid lihalt maitseainetopsidele, 11 protsendil juhtudest aga külmiku käepidemele.

«Baktereid ei saatunda ega silmaga näha. Korraliku kätepesuga aga kaitsed oma peret ja ennast bakterite leviku ning toidu saastumise eest köögis,» rõhutas ministeeriumi toiduohutuse spetsialist Carmen Rottenberg. 2013. aastal tehti samalaadne uuring Michigani Ülikoolis ning sealt selgus, et vaid viis protsenti inimestest peseb hoolikalt käsi. Kuna nüüd jäi see arv vaid kolme protsendi juurde, tuleb tõdeda, et inimeste kätepesuharjumused võivad olla hullemaks läinud.

Kuidas aga käsi pesta nii, et väldiksid nakkuste ning bakterite levikut? Esmalt tee käed sooja voolava vee alla märjaks. Seejärel keera kraan kinni ning seebita käed sisse. Hõõru seebiga nii käeselga, sõrmi ja sõrmevahesid kui ka küüsi ja küünealuseid. Tee seda vähemalt 20 sekundit ning loe samal ajal näiteks tähestikku, et aega parajaks teha. Loputa käed puhta jooksva vee all. Viimasena kuivata käed puhtasse rätikusse või kasuta paberrätte.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles