Uuring: autismi ja sademete hulga vahel on seos

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol autismi all kannatav laps.
Fotol autismi all kannatav laps. Foto: Reuters / Scanpix

USA teadlaste tehtud uuring näitas, et autismi ja sademete hulga vahel on seos.

Teadlaste sõnul diagnoositi sademete hulga suurenemisel lastel rohkem autismi, kirjutab Archives of Pediatrics and Adolescent Medicinea.

Uurijad võtsid aluseks  kolme USA osariigi California, Oregoni ja Washingtoni  sademete hulga ajavahemikus 1987 – 1999 ning sellel perioodil registreeritud autismijuhtumid.

Uuring näitas, et sademete suurenemise perioodidel esines lastel kolmel esimese eluaasta jooksul autismi rohkem.

Osa teadlasi seadis uuringu tulemused kahtluse alla öeldes, et autism tekib mitmetel erinevatel põhjustel ning  seda ei saa seostada ainult sademete hulga suurenemisega.

«Sadamete hulga ja niiskuse suurenemine võib mingitel kummalistel asjaoludel mõjutada autismi kasvu, kuid see ei ole selle haiguse esmane põhjustaja,» sõnasid skeptikud.

Teadlaste kinnitusel tuleb teha lisauuringuid, mõistmaks autismi erinevaid tekkepõhjuseid.

Autism ehk endassesulgumus on psüühiline häire, millele on iseloomulik inimsuhetest eemaldumine ja nende asendamine omaloodud fantaasiamaailmaga.

Autismi esinemissagedus on 3-4 last 10 000 kohta. Tavalisem on see häire poiste hulgas: 3-4 poissi ühe tüdruku kohta.

Järjekindla õpetuse ja raviga on võimalik aidata autistil arendada igapäevaelus vajalikke oskusi, kaasaarvatud oskust suhelda. Paljud autistid jäävad aga eluajaks sõltuvaks pidevast kõrvalisest abist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles