E-sigaret on Eestis ravim, mida aga müüa ei tohi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees e-sigaretti suitsetamas.
Mees e-sigaretti suitsetamas. Foto: Reuters/ Scanpix

Tarbija24 poole pöördunud jurist oli imestunud tarbijakaitseameti selgitusest, et e-sigarette peetakse Eestis ravimiks ning neid võib reklaamida ja müüa teiste ravimitega samadel tingimustel.

Tarbijakaitseameti kaubandustalituse juhataja kt Anneli Nagel kirjutas, et Eestis klassifitseeritakse e-sigareti seade meditsiiniseadmeks, kuna on mõeldud nikotiinilahuse manustamiseks. Viimast aga liigitatakse ravimiks.

Seejuures märkis Nagel, et e-suits jääb meditsiiniseadmeks ka juhul, kui sellega kasutatakse nikotiinivabu kapsleid.

«Kuna e-sigareti kapslid ei ole ilma manustamisseadmeta kasutatavad, on ravimiamet seisukohal, et kogu komplekti puhul on tegemist ravimiga. Ravimit võib turustada üksnes siis, kui sellel on müügiluba ja siis ainult apteegis,» lisas ta.

Päris nii see aga tegelikult pole. Oluline vahe tuleb sisse, kas kapslid sisaldavad nikotiini või mitte.

Ravimiameti ravimite osakonna juhataja asetäitja Margit Plakso selgitas, et nikotiini sisaldavad kapslid on ravimid, ent seadmele ilma nikotiinikapsliteta või nikotiinita kapslite müümisele piiranguid pole.

Terviseameti meditsiiniseadmete osakonna juhataja Andrei Knuut oli tarbijakaitse sellise vastuse peale üllatunud ja märkis, et see on paar-kolm aastat vana seisukoht. Tema sõnul ei ole e-sigaret praegu Eestis meditsiiniseade ja nikotiinivabade kapslitega e-suitse võib müüa samamoodi nagu teisi elektriseadmeid.

Nikotiini sisaldavate kapslitega e-sigarettidel aga Eestis müügiluba pole, mistõttu ei või neid seaduslikult üldse müüa.

«Nikotiinisisaldusega e-sigarettidele kehtivad kõik reeglid, mis kehtivad ravimitele – müügiluba, kõiksugused uuringud, registreerimine jne – see on pikk ja kulukas protsess,» selgitas Knuut ja lisas, et nikotiinikapsleid eraldi müüa ei ole lubatud.

«Seda kasutatakse nikotiinilaksu saamiseks. See on asendussuits. Igaüks võib ennast mürgitada nii palju kui tahab. Inglismaal läheb nikotiinikapsel kui selline mürkide alla, meil sellist asja kahjuks ei ole,» selgitas Knuut.

Tema sõnul on USA Toidu- ja Ravimiamet seisukohal, et e-sigaretti ei tuleks enam ravimina liigitada. «Ja ilmselt jõuab Maailma Tervishoiuorganisatsiooni kaudu ka Euroopasse see suhtumine. Nikotiinikapsel läheb tõenäoliselt tubakaseaduse alla, aga see võtab aastaid aega,» lisas Knuut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles