Kitsad jalanõud lõhuvad laste jalgu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kingad.
Kingad. Foto: Caro / Scanpix

Taani laste seas tehtud uuringust selgus, et enamikul oli varvastel mõni jalanõude kandmisest tekkinud vigastus. Uuringu autor Dorte Frellesen hoiatab tõsiste tagajärgede eest.

Frellesen on pedagoogikalektor ja jälgis 60 last alates 2000. aastast, mil nad käisid veel lasteaias. Uuringu tulemuste järgi esines ligi 90 protsendil lastest, kes on nüüd 12-aastased, jalgadel algusjärgus kahjustusi, kirjutas portaali Politiken.dk tarbijakülg

Tjek

.

Frellesen ütles, et uuringus osalenud lapsed ei kandnud sugugi odavaid kingi. Nad olid pärit keskmistest perekondadest ja kandsid jooksukingi või muid jalanõusid, mida lapsed tavaliselt kannavad.

«Probleem on selles, et kõik jalanõud on tavaliselt varvaste juurest liiga kitsad,» lausus ta.

See, et kahjustused ilmnevad juba 12-aastastel, oli Frelleseni jaoks üllatav. Hoolimata sellest, et antud uuringus osales 60 last Kopenhaagenist ligi 60 kilomeetri kaugusel asuvast Slagelse-nimelisest linnast, arvab Frellesen, et tõenäoliselt on pilt sarnane kogu riigis.

Tema sõnul on probleemides süüdi nii kitsad jalanõud kui ka kontsaga kingad, mis suruvad varbaid kokku. Kui see toimub pikema aja vältel, on kahjustused kerged tulema. Nii võivad näiteks muunduda luud ja varvastele tekkida kõndimist segavad kühmud.

Sellest, kui tõsiseks antud probleemid hilisemas elus muutuda võivad, annab aimu teine Taanis tehtud uuring. Kopenhaageni ülikooli juures tegutsev Finn Bojsen-Møller keskendus oma töös vanuserühmale 50-59 aastat ning leidis, et viiendik naisi ja kümnendik mehi kaebab tõsiste jalaprobleemide üle, mis häirivad neid nii tööl kui vabal ajal. Bojsen-Mølleri uuringus osales ligi 20 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles