Nanopomm hävitab vähi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nanotorukesed võivad päästa tavapärasest operatsioonist.
Nanotorukesed võivad päästa tavapärasest operatsioonist. Foto: Caro / Scanpix

Delawari ülikooli teadlane taotleb patenti vähkkasvaja hävitamise meetodile plahvatavate süsiniku nanotorukeste abil.



Kuigi kirurgia jääb vähkkasvajate puhul peamiseks ravimeetodiks, ei ole tihti võimalik kasvajaid lihtsalt välja lõigata - eriti juhul, kui kasvajakolded on kehas mitmes piirkonnas ja kõiki neid on keeruline üles leida, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Keemia- ja kiiritusravil on aga väga tõsised kõrvaltoimed. Delawari ülikooli teadlane Balaji Panchapakesan pakub siin uudset lahendust: vähkkasvajaid saab hävitada plahvatavate süsiniku nanotorukeste abil, kirjutas New Scientisti uute patenditaotluste veerg.

Enne kasvaja juurde viimist täidetakse nanotorukesed veega ning hiljem töödeldakse kasvaja piirkonda laseriga, mis soojendab nanotorukesi ning ajab neis sisalduva vee keema. Tekib suur rõhk, mille tagajärjel nanotorukesed lõhkevad, purustades ühtlasi ka kõik ümbruskonnas leiduvad rakud.

Kindla lainepikkuse ja intensiivsusega laseri abil saab kuumutada vaid nanotorukesi, jättes ülejäänud koed samal ajal kahjustamata.

Panchapakesan on juba näidanud rinnavähi rakkude peal, et meetod tõesti toimib.

Nanotorukesi on võimalik spetsiaalsete antikehade abil juhtida vaid vähirakkudesse ning nanotorukestesse lisatud veele saab lisada keemiaravis kasutatavaid vahendeid, mis hävitavad ka plahvatuse järel ellu jäänud vähirakud.

Leiutaja rõhutab, et selline ravimeetod on väheinvasiivne, haigete taastumine on kiirem ja sel on vähem kõrvaltoimeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles