Neljast haiglas fikseeritud kodusünnitusest kaks lõppes vastsündinu surmaga

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ambulatoorselt iseseisvalt ämmaemandusabi võib seaduse järgi osutada vaid sellekohase tegevusloaga äriühing, sihtasutus või füüsilisest isikust ettevõtja.
Ambulatoorselt iseseisvalt ämmaemandusabi võib seaduse järgi osutada vaid sellekohase tegevusloaga äriühing, sihtasutus või füüsilisest isikust ettevõtja. Foto: Liis Treimann

Viimase nelja aasta jooksul on neljast Ida-Tallinna keskhaiglas (ITK) dokumenteeritud kodusünnitusest kaks lõppenud vastsündinu surmaga, ühel juhul vajas erakorralist günekoloogilist abi ka ema.


Meditsiiniuudiste andmetel olid kõik neli 2007., 2009., 2010. ja 2011. aastal toimunud kodusünnitust planeeritud ja nende juures viibis ka ämmaemand. Kõik kodusünnitustel assisteerinud ämmaemandad on kutsutud augustikuus asjast aru andma terviseametisse.

ITK-sse üliraskes seisundis toodud kodus sündinud lapse juhtum ärgitas haigla juhatuse esimeest Ralf Allikveed pöörduma tervishoiualapoliitika tippjuhtide poole küsimusega, millal plaanitakse välja töötada ja kehtestada kodusünnitust reguleerivad õigusaktid, mis võimaldaksid pakkuda kodusünnitajatele adekvaatset meditsiinilist abi, et vältida analoogsete või ka võimalike vastsündinu või ema surmaga lõppevate juhtumite kordumist.

Terviseameti direktor Tiiu Aro ütles Allikvee pöördumist kommenteerides, et tulenevalt tervishoiuteenuste korraldamise seadusest võib ambulatoorselt iseseisvalt ämmaemandusabi osutada sellekohase tegevusloaga äriühing, sihtasutus või füüsilisest isikust ettevõtja. Tänase seisuga pole ükski isik taotlenud ametilt tegevusluba iseseisva ämmaemandusabi osutamiseks.

«On juhtunud, et naised sünnitavad kodus ka praegu ja päriselt keelata seda ei saa,» tõdes Aro. Tema sõnul puudub praegu ka selge regulatsioon piirangute kohta kodus sünnitamiseks – millised tingimused on selleks vajalikud, mismoodi on tagatud adekvaatne sünnitusabi ning kuidas on sätestatud poolte kohutused ja õigused.

«Ämmaemandate tegevus, kes täna iseseisvalt kodus sünnitust vastu võtavad, on tulenevalt eelpool viidatud regulatsioonile ebaseaduslik,» möönis Aro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles