Viljandimaa Viiratsi valla joogivesi voolab läbi asbesttsemendi

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joogiveetorustikku parandades leidsid töömehed asbesttsementtorusid, mida praegu enam kasutada ei tohi.
Joogiveetorustikku parandades leidsid töömehed asbesttsementtorusid, mida praegu enam kasutada ei tohi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aktsiaseltsi Viljandi Veevärk töömehed avastasid Viiratsis joogiveetorustiku lekkekohta otsides, et osa torusid sisaldab üliohtlikuks peetavat asbesti.

Töömees Arvo Jüriado ütles, et pole paarikümneaastase tööstaaži jooksul mujal asbesttsemendist torustikku näinud, kirjutab Sakala.

Viiratsi kaupluse juurest vallamaja lähedal paikneva bussipeatuseni ulatuvat torustikku mööda jõuab vesi neisse elu- ja ametihoonetesse, mis asuvad alevikus oru ja Mustla maantee vahel, ning muu hulgas ka vallamajja.

Töömehed asendasid lekkekohas nelja meetri pikkuse asbesttsementtoru plasttoruga.

Viiratsi vallavalitsuse keskkonnaspetsialist ja endine Viljandi Veevärgi juhataja Kaido Pitkäärt ütles, et veel kümmekonna aasta eest olid asbesttorud kanalisatsiooni- ja joogiveetrassides tavalised ning neid ei peetud ohtlikuks.

«Asbesttolm on ohtlik, aga vees asbest ei lahustu,» lausus Pitkäärt.

Tervise Arengu Instituudi teadur Maie Kangur ütles, et asbesttsemendist torud endast suurt ohtu ei kujuta, kuid et osa asbestkiudude kasutamine ehitusmaterjalides on 2005. aastast keelatud, tuleb need torutööde käigus asendada.

«Kui sellised torud lagunevad, võib veidi asbesti joogivette sattuda, kuid see oht on väga väike,» rääkis Kangur. Tema sõnul on teaduslikes väljaannetes siiski olnud üksikuid viiteid võimalusele, et sel kombel joogivette sattunud asbest võib ebatervislikult mõjuda.

Kaido Pitkäärt ütles, et järgmisel aastal läheb Sakala tänav kapitaalremonti ja tööde käigus asendatakse senised joogi- ja sademevee- ning kanalisatsioonitorud uute ja ohututega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles