Euroopa viletsaim tervishoiusüsteem on Lätis

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsientide hinnangul on Euroopa riikidest halvim tervishoiusüsteem Lätis.
Patsientide hinnangul on Euroopa riikidest halvim tervishoiusüsteem Lätis. Foto: AP / Scanpix

Euroopa tervishoiuteenuste tarbijaindeksi (EHCI) järgi on Euroopa riikidest kõige viletsam tervishoiusüsteem Lätis.


Läti kogus 449 punkti tuhandest võimalikust, millega sai Euroopa riikide hulgas 31. koha. Kõige problemaatilisem on Lätis olukord e-tervishoiuga ja ooteaegadega, kuid parem pole olukord ravimite kättesaadavusega. Aruande kohaselt ei arene farmaatsiasektor ja tervishoiusüsteem Lätis piisavalt kiiresti, vahendas LETA.

Aruande koostajad rõhutavad, et kuigi veidi parem on Lätis ligipääs hambaarsti juurde ning lihtsam on ka laste vaktsineerimine, vajab kogu riigi tervishoiusüsteem reformimist.

Eesti jagas patsiendisõbralikemate riikide edetabelis 11. kohta, kuid troonib jätkuvalt parima hinna ja kvaliteeti suhet hindavas valdkonnas. Patsientide hinnangul on Eesti tervishoiusüsteem parem näiteks Belgia, Ühendkuningriigi, Hispaania ja Itaalia omast. Kuues kategoorias, mis käsitlevad 34 tulemuslikkuse näitajat, sai Eesti tuhandest punktist 669, kirjutas Haigekassa kodulehekülg.

Analüüsi- ja teabeorganisatsiooni Health Consumer Powerhouse koostatava indeksi kohaselt on parim tervishoiusüsteem Hollandis, mis kohus tuhandest võimalikust 839 punkti. Hollandile järgnesid Taani ja Austria, mis oli eelmisel aastal esikohal. Tabeli lõpuossa kuulusid Läti kõrval veel Makedoonia, Horvaatia ja Bulgaaria.

EHCI seab Euroopa tervishoiusüsteemid igal aastal pingeritta kuue olulise valdkonna alusel. Indeksi koostamisel võetakse arvesse patsientide õigusi ja informeeritust, ravitulemusi, ooteaegasi, e-tervishoidu, süsteemi pakutavaid võimalusi ja ravimite kättesaadavust. Indeksi koostamisel võetakse arvesse riiklikku statistikat ja sõltumatuid uuringuid. Seejuures kajastab tarbijaindeks patsiendikeskset vaatenurka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles