Mida teha merehaiguse vastu?

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Kuigi tihtipeale seostatakse merehaigust laevareisiga, võib see tekkida nii auto, bussi kui ka lennukiga sõites. Isegi lõbustuspargis lustimine, virtuaalreaalsuse prillide kandmine või kinos ekraanile liiga lähedal istumine võib kaasa tuua nn merehaiguse. Mida selle vastu ette saab võtta, räägib Apotheka proviisor Catri Valner.

Merehaigust ehk pearinglust ja sellest tingitud kehva enesetunnet põeb umbes üks kolmandik inimestest. Enamike jaoks on tegemist mööduva nähtusega – valdav osa inimestest harjub merehaigust põhjustavate tingimustega kahe-kolme päeva jooksul, misjärel näiteks pikemal mere- või autoreisil tavaliselt sümptomid leevenevad või kaovad sootuks. Mõned aga kannatavad selle käes terve elu.

Pilk horisondile

Merehaiguse esimesteks sümptomiteks on kahvatus, külm higi, peapööritus, suurenenud süljeeritus ja haigutamine. Kui nimetatud sümptomitele leevendust ei leita, hakatakse tihtipeale tundma pearinglust ja iiveldust, mis võib viia ka oksendamiseni.

Merehaigus arvatakse tekkivat sellest, et aju ei suuda seostada seda, mida näevad silmad, sellega, mida tajub sisekõrvas asuv tasakaaluelund. Sisekõrva vedelikuga täidetud kanal, mis tasakaalu kontrollib, annab ajule signaali, et keha on liikumises, samal ajal, kui silmad näevad, et istud laevas ühe koha peal paigal. Vastuolu nägemise ja keha tajumise vahel ajab keha loomuliku tasakaalutunde paigast.

Ehk siis, merehaigust põhjustab vastuolu selle vahel, kuidas keha tunnetab liikumist ning kuidas inimene ise näeb oma liikumist.

Üks asi, mida alati soovitatakse teha merehaiguse leevendamiseks, on suunata pilk paigal seisvale objektile, merel olles näiteks horisondile. See võib aidata tasakaalumeelel pidepunkti leida ja leevendada ärritust.

Rütmikas muusika

Merehaigust põdenud inimesed ütlevad, et neid on aidanud ka nn sisekõrva ära petmise meetod – tuleb kuulata või ümiseda muusikat ja siis pead muusika rütmis liigutada ja kallutada. Aktiivne liigutamine võib näiteks merel olles varjutada lainetuse tundmist, samuti võib aidata see meetod lainetuselt mõtted eemale saada.

Laeva- või lennureisile minnes tasub valida transpordivahendi keskel olev istekoht. Bussis ja autos aga sättida end esiistmele ja istuda näoga sõidusuunas. Mõistlik on enne reisi vältida suuremat söömist, kuid ka tühja kõhuga ei tohiks reisile minna. Samuti tuleks vältida reisimist pärast liigset alkoholitarbimist.

Ingver ja külm vesi

Iivelduse ja teiste merehaiguste sümptomite leevendamiseks on võimalik apteegi käsimüügist leida toidulisandeid, mis aitavad iiveldust ennetada ja leevendada.

Tasub aga meeles pidada, et need toimivad efektiivsemalt, kui võtta tablett sisse vähemalt paar tundi enne reisi. Näiteks Apotheka reisitablettide peamine toimeaine on ingver, mis aitab vähendada merehaiguse sümptomeid nagu iiveldus, pearinglus, oksendamine, külm higi. Ka Vipise mustika-tammekoore-ingveri tabletid aitavad vähendada iiveldustunnet. Lisaks soovitatakse juua külma vett.

Kui aga eeltoodud soovitustest abi ei saa, tuleb pöörduda perearsti poole, kes saab vajadusel kirjutada välja retseptiravimi merehaiguse sümptomite leevendamiseks või teha täiendavaid uuringuid.

Copy
Tagasi üles