Ministeerium: perearstid ei tohi dokumentide täitmist lõpetada

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Osa perearste plaanib alates augustist loobuda puuete ja töövõimetuskaotuse protsendi määramiseks vajalike paberite täitmisest, kuna sotsiaalministeerium pole mitme aasta jooksul suutnud vajalikku IT-lahendust muretseda. Sotsiaalministeeriumi kinnitusel ei tohi nad seda aga teha.

Sotsiaalministeeriumi teatel on käesoleval ajal terviseinfosüsteemiga liitunud 373 perearstiasutust. Neist 208 asutust on saatnud alla 10 dokumendi, 88 asutust 10-100 dokumenti ning 77 asutust üle 100 dokumendi.

«On selge, et nii madala perearstide aktiivsuse juures andmete elektroonilisel esitamisel võivad perearstide plaani realiseerumisel ohustatud saada puuetega inimeste õigused,» rõhutas ministeeriumi asekantsler Ivi Normet.

Perearst Anneli Talviku sõnul on praegune IT-lahendus kohmakas ning andmete saatmine sinna on suur töö. «Kui arst pääseks digiloosse andmeid edastades puude tõendite vormistamisest, siis ma arvan, et paljud hakkaksid sinna andmeid ka saatma,» pakkus ta.

Normeti  sõnul on nii ministeerium kui õiguskantsler perearstidele selgitanud, et terviseseisundi kirjeldamine on seadusest tulenevalt perearstide kohustus ja lihtsalt ühepoolselt ei ole võimalik seda lõpetada. «Sellisel juhul rikuksid perearstid otseselt seadust ja paneksid ohtu inimeste õiguse puudetoetusele või töövõimetuspensionile,» toonitas ta.

Ministeeriumi esindaja kinnitusel on nad, mõistes ja arvestades perearstide soovi kehtivat puude määramise süsteemi lihtsustada, varasemalt perearstide seltsi juhatusega ka sel teemal kohtunud  ja püüdnud leida kõiki osapooli rahuldava tulemuse. Järgmise koosoleku on minister kokku kutsunud 18. juuliks. «Ministeerium loodab väga, et 18. juulil leitakse kõikidele osapooltele sobiv lahendus ja kõigile selleks õigust omavatele isikutele tagatakse nii puuete kui töövõimetuste määramine,» rääkis Normet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles