Marutaudi haigestunud Brasiilia poiss jäi elama

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal
Süstal Foto: AFP / Scanpix
Brasiilias jäi imekombel ellu noormees, kes nakatus tavaliselt surmaga lõppevasse marutaudiviirusse ega saanud õigel ajal vaktsiini.

15-aastane poiss on esimene inimene riigis, kel on õnnestunud haigusest paraneda, teatas Brasiilia tervishoiuministeerium üleeile, kirjutab Reuters.

Noormees nakatus marutaudi verd imeva nahkhiire hammustuse tõttu, kuid enam kui kuu aega kestnud haiglaravi järel avastasid arstid, et viirus on taandunud.

Brasiilia võimude teatel on tegu kolmanda dokumenteeritud juhtumiga kogu maailmas, kus marutaudidiagnoosi saanud inimene vaatamata vaktsiinist ilmajäämisele haigusest paranenud on.

Tervishoiuministeerium alustas uurimist, miks poisile kohe pärast hammustada saamist marutaudivaktsiini ei süstitud.

Kui noormees lõpuks haiglasse jõudis, kasutati tema ravimiseks Milwaukee protokolli nime all tuntud ravimitekombinatsiooni, mida kasutati esmakordselt 2004. aastal samanimelises USA linnas. «Protokolli» kuuluvad viirusevastased ravimid, valuvaigistid ja rahustid.

Juhtumiga seotud arstid lubasid ravi üksikasjad meditsiiniajakirjas avaldada. Nad ei välistanud võimalust, et ravimid võisid poisi liikumisvõimele pöördumatut kahju tekitada.

Marutaudiviirus levib nakatunud loomade (enamasti koerte ja kasside) sülje kaudu ning põhjustab ajupõletikku, mis lõppeb enamasti surmaga, kui nakatunut kiiresti ei vaktsineerita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles