Lapse rasvumiskalduvus võib pärineda emaüsast

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Rottidega läbi viidud katsed näitasid, et rasvarikka toidu tarbimine raseduse ajal suurendab söögiisu stimuleerivaid proteiine tootvate ajurakkude arvu lootel ja seega ka lapse tulevast liigsöömise ja rasvumise riski.


Varasemad uurimused täiskasvanud loomadega on näidanud, et kui vereringes leidub triglütseriididena tuntud rasvu, stimuleerivad nad söögiisu tekitavate proteiinide tootmist ajus, kirjutab

BBC

.


Värske uurimus viitab võimalusele, et sama toime on ka ema toidust saadavatel triglütseriididel areneva loote ajule, kusjuures see toime kestab kogu lapse edasise elu jooksul.

Teadlased võrdlesid tiinuse ajal kahe nädala jooksul rasvarikast toitu saanud rottide järeltulijaid nendega, kelle emad sõid mõõdukas koguses rasvu.

Nad leidsid, et rasvarikkal dieedil olnud rottide järeltulijad sõid teistest enam, kaalusid oma edasises elus rohkem ning samuti algas neil varem ka puberteet. Ka triglütseriidide tase nende veres oli kõrgem nii sündides kui täiskasvanuna, samuti tootis nende aju rohkem söögiisu stimuleerivaid proteiine.

Detailsem analüüs näitas, et rasvarikast toitu saanud rottide järeltulijatel oli juba enne sündi rohkem kõnealuseid proteiine tootvaid ajurakke ning nende rakkude tootmist tundus stimuleerivat just emade rasvarikas toit.

Teadlaste sõnul näitab nende uurimus, et loote aju on programmeeritud nii, et laps saaks hakkama samasuguse toiduga nagu tema ema - ja nii võib olla ka inimestel.


Uurimuse juhtivautor dr. Sarah Leibowitz ütles, et programmeerime lapsed juba ette paksuks.

Samas tasub aga loomulikult silmas pidada, et uurimus viidi läbi rottidel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles