Sinivetikad tekitavad mürgituse vee allaneelamisel

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinivetikate mürk läbi naha ei tungi, kuid võib tekitada tervisehäireid allaneelamisel.
Sinivetikate mürk läbi naha ei tungi, kuid võib tekitada tervisehäireid allaneelamisel. Foto: Andres Treial/Õhtuleht

Ujujaid randadest eemale peletavad sinivetikad tekitavad täiskasvanutel tõsiseid mürgitusi harva. Samas võib vee neelamisel tervisehäireid tekkida lastel, vanematel inimestel ja allergikutel.

Läbi naha vetikatest eralduv mürk ei tungi, kuid tundlikuma nahaga inimestel võib kokkupuude saastatud veega siiski põhjustada nahalööbeid, silmade kipitust ja nohu. Sellises vees supleja peaks end pärast suplust korralikult puhta veega loputama ning lapsi on vaja korralikult pesta, teavitas terviseamet.

Ka vee allaneelamine ohustab eelkõige lapsi, aga ka allergikuid ja vanemaid inimesi. Samuti on sinivetika-rikas vesi ohuks koduloomadele.

Kuna sinivetikate lagunemisel või elutegevuse käigus tekkivad mürgid ei kao ka keetmisel, ei maksa nendega saastunud veega visata leili ega kasutada vett aedviljade kastmiseks.

Sinivetikatest  annab märku vee ebatavaline välimus: hallikas-, kollakasroheline või sinakasroheline värv ja vees hõljuvad helbed. Vee pinnale võib tekkida ka suuremaid sinakasrohelisi hõljuvaid kolooniaid ning kaldaäär võib olla kaetud tiheda sinakasrohelise või valkja massiga. Mõnikord võivad sinivetikad tekitada ka vahtu.

Lisaks annab vetikatest märku ebameeldiv mädanemise-kopituse lõhn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles