Talvik: perearstid on meeleheite äärele aetud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Anneli Talvik.
Perearst Anneli Talvik. Foto: Liis Treimann

Täna sotsiaalministeeriumis perearstide osalusel toimunud nõupidamine ei toonud selgust puudetoetuste paberite vormistamise osas, kuid sotsiaalminister Hanno Pevkur lubas vastavad ettepanekud seadusemuudatusteks teha 29. juuliks.


«Olin üllatunud, et nii palju inimesi oli kokku aetud, aga mingit otsust ega konkreetset ettepanekut aastaid kestva olukorra lahendamiseks polnud ette valmistatud,» ütles perearstide seltsi juhatuse liige Anneli Talvik. «Ju vist loodeti, et jätkame vanaviisi, aga tohtrid on juba meeleheite äärele viidud ega kavatse järele anda.»

Sotsiaalminister Hanno Pevkur lubas, et ministeerium paneb vajalikud seadusemuudatused perearstide koormuse vähendamiseks kirja 29. juuliks. «Eks me kuula siis need ära ja otsusta, kuidas edasi,» kommenteeris Talvik. Ta lisas, et seltsi juhatus ei saa perearste millekski kohustada, kuid praegu on need üsna ühel meelel, et vanaviisi jätkata ei saa.

Mitusada digilooga liitunud perearsti teatas hiljaaegu, et loobuvad alates 1. augustist puuete ja töövõimetuskaotuse protsendi määramiseks vajalike paberite täitmisest, kuna sotsiaalministeerium pole mitme aasta jooksul suutnud vajalikku IT-lahendust muretseda.

«Me ei jõua enam patsiente ravida, sest see ei ole ravi, vaid sotsiaaltöö. Meile on see töö tasustamata ja kui arstil on valida ravi ja sotsiaaltöö vahel, siis arst valib ravi,» põhjendas perearst Talvik meedikute otsust.

Arsti sõnul on puude ja töövõimetuskaotuse protsendi määramine erakordselt töömahukas, kuid haigekassa neile seda ei hüvita.

Perearstide hinnangul oleks tekkinud probleemi üheks lahenduseks see, kui inimene annab ekspertarstile võimaluse oma haiguslugu digitaalselt vaadata.

Talviku sõnul on digilooga Eestis liitunud umbes 470 perearsti ning mõnel pool, näiteks Valgamaal, on praksiseid, kus 20 protsendile patsientidest on määratud puue.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles