Kümnendik inimestest 3D-filmi efekte ei näe

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3D filmi vaatajad Tallinna kobarkinos.
3D filmi vaatajad Tallinna kobarkinos. Foto: Toomas Huik

Eestis võib kinos näha kolmemõõtmelist U2 kontsertfilmi ning multifilmi «Kärbsed Kuu peale», kuid tegelikult ei näe kümnendik saalisolijaid silmahäda tõttu neid efekte. Piltlikult öeldes - kui saalis istub 500 kinokülastajat, siis 50 neist jääb elamusest ilma.

Koos pojaga 3D-filmi vaatama läinud Kristil kulus paar sekundit, enne kui ta taipas, et teised näevad midagi hoopis muud kui tema, kirjutab Regina Lilleorg Harju Elus ilmunud artiklis.

Saalis olnud inimesed ahhetasid, sahmisid kätega enda ette õhku, Kristi  seitsmeaastane poeg kilkas kõrvalistmel: «See on nii lahe!», aga naine nägi ekraanil tavalist kahemõõtmelist multifilmi.

«Arvasin, et äkki on viga prillides ja palusin pojalt prille, kõik jäi aga samaks. Olukorra tegi segasemaks asjaolu, et mulle polnud päris selge, mida ma siis nägema peaksin,» selgitas ta.

«Kõik asjad on siinsamas õhus,» kommenteeris poeg, kuid Kristi ei näinud õhus midagi.

«Pärast seansi kirjeldusi kuulates mõistsin, et kogu see 3D ilu ja võlu jäi mul lihtsalt nägemata,» tõdes ta.

Silmalaseri doktor Merike Jaksi sõnul on see, et nn laisa silma sündroomi või kõõrdsilmsuse puhul 3D-efekti nägemine puudub, talle tuttav ja eelkõige tema enese kogemuse põhjal.

Tema sõnul saab ta aru, et üks asi on eespool, teine tagapool, aga samas teab, et ei näe nii nagu tervete silmadega inimesed.

«Arvan, et inimesed, kellel on olnud stereoskoopiline nägemine ja siis kaotavad silma, saavad aru, mis vahe sellel on. Kes ruumiliselt ei näe, loovad enesele teooria, mis ruumilisus on,» sõnas doktor.

Kristi silmi uurib doktor hoolega, lapsepõlves on tema silmi opereeritud kolm korda.

«Asi on silma optilises süsteemis, -lihastes ja ajus. Kui üks silm on tugevam, lülitab aju pingutusel kehvema silma välja,» selgitab arst. Ruumiline pilt aga tekib mõlemas silmas oleva pildi liitmisel aju poolt.

Arsti sõnul korrutab ta igal võimalusel, et lapsed tuleb tuua kolmeaastaselt silmaarsti juurde, sest vanemad ise ei pruugi aru saada, et laps vajab abi.

«Kui laps kinos ruumilisi efekte ei näe, on see märk sellest, et midagi on viltu,» soovitab Jaksi silmaarsti poole pöörduda.

«Mida varem saame puudusele jaole, seda suurem on võimalus, et aju hakkab pilte liitma,» ütleb ta.

Pärast konsultatsiooni on Kristi optimistlik. «Inimestel palju suuremaid hädasid, kui see, et ei näe 3D-filme. Loodan, et alles jääb ka tavaline kino. Või 3D, siis mitte vaid sügava pildi, vaid ka sügava sisuga,» nendib ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles