Rotveiler avastas omaniku nahavähi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotveiler. Foto on illustratiivne.
Rotveiler. Foto on illustratiivne. Foto: Wikipedia.org

Inglismaal Oxfordshire’is elav mees usub, et pääses nahavähist tänu oma koerale.

Banburyst pärit Chris Tuffrey on veendunud, et kui tema rotveiler Beamish poleks ta rinnal olnud sünnimärgile tähelepanu pöörama hakanud, oleks nahavähk avastamata jäänud, vahendab BBC News.

Tuffrey sõnul tekkis kahtlane sünnimärk tema rinnale juba 15 aasta eest, kuid ta otsustas seda ignoreerida.

Viimasel ajal olevat mehe koer Beamish aga sünnimärki nuuskima ja lakkuma hakanud ning püüdnud peremehe kätt selle juurde lükata, mispeale Tuffrey arsti poole pöörduda otsustas.

Arst suunas mehe edasi Oxfordis asuvasse Churchilli haiglasse, kus kahe nädala jooksul leiti, et tegu on vähkkasvajaga ning melanoom eemaldati.

Tuffrey sõnul pani koera käitumine teda mõtlema, et midagi on valesti. «Ta on äärmiselt tark,» iseloomustas mees oma lemmikut. «Ta on väga rahulik koer ja ma olen talle kogu oma ülejäänud elu tänulik.»

BBC Newsi andmeil pole Tuffrey juhtum ainulaadne – koertega läbi viidud katsed on näidanud, et loomad suudavad uriininäidete põhjal kindlaks teha isegi neid vähipatsiente, kelle haigus pole meditsiiniliste uuringute käigus ilmsiks tulnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles