Plastikakirurgi valikul ei tasu usaldada internetifoorumeid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Plastika- ja veresoontekirurgi Olavi Vasara sõnul võivad inimesed internetifoorumeid usaldades sattuda mittepädevate ilukirurgide ohvriks. Et sellist olukorda vältida, soovitab ta arsti tausta tervishoiuameti veebilehel asuvast registrist kontrollida.

Vasarale teadaolevalt tegutseb Eestis ilukirurge, kel puudub luba või piisav kompetents esteetilise kirurgia teenuse osutamiseks. Juba nimetus «ilukirurg» viitab tema sõnul ebapädevusele. Nimelt ei ole Eestis tervishoiutöötajate registris ilukirurgia eriala, vaid hoopis plastikakirurgia.

Foorumis kirjutaja võib olla pettur

Vasar tõi välja ka selle, et internetiavarustes, näiteks foorumites saab end reklaamida igaüks ja mõni kiitev kommentaar kirurgi kohta võib olla hoopis ebaausa teenusepakkuja kirjutatud. Ta lisas, et tundmatuid foorumeid ja naisi saunas võib usaldada soengumoe ning tordiretseptide puhul, kuid plastikakirurgi valikul nende juttudest lähtuda ei tasuks.

Kindlustamaks, et valitud kirurg ja kliinik on usaldusväärsed, soovitas Vasar külastada tervishoiuameti veebilehte, kust leiab lingi tervishoiutöötajate ja tegevuslubade riiklikule registrile.

Näiteks arsti nime järgi otsides leiab sealt vaevata tema erialad ja töökohad. Võimalik on otsida ka eriala järgi ning siis kuvab süsteem kõikide plastikakirurgias tegutsevate arstide nimed. Tänase seisuga on neid kokku 11.

Rasvaimu ei asenda ketse

Lisaks soovitas Vasar patsiendil enne lõpliku otsuse tegemist küsida mitme arsti arvamust. Kui kaks-kolm spetsialisti on protseduuri osas ühel meelel, siis võib kaaluda selle läbiviimist. Ühe kirurgi arvamusega leppida ei tasu.

«Sageli on nii, et pole vaja kohe noaga toimetama hakata, välimust saab ka teiste vahenditega parandada. Muuta elukorraldust, loobuda suitsetamisest,» rääkis Vasar.

Kehv välimus annab tema sõnul tihti tunnistust sellest, et inimene ei ole oma kehaga heaperemehelikult käitunud.

«See on nagu kalli autogagi, seda tuleb hoida ja hooldada, siis töötab see hästi ja näeb hea välja. Ükski rasvaimu ei asenda ketse,» ütles Vasar.

  • Viite tervishoiuameti riiklikele registritele leiad ameti veebilehelt.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles