Wikipediast ravimite kohta täit infot ei saa

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil fragment Wikipedia avalehelt.
Pildil fragment Wikipedia avalehelt. Foto: Wikipedia

USA teadlased vaatasid üle Wikipedia artiklid 80 ravimi kohta ja leidsid, et artiklitest oli välja jäänud olulist infot.

Uuringu tegid Floridas Nova ülikoolis tegutsev Kevin Clauson ja tema kolleegid. Faktivigu nad palju ei leidnud, kuid info oli mõnel juhul niivõrd puudulik, et oleks võinud ohtu seada inimeste tervise, kirjutas Reuters.

Näiteks põletikuvastase ravimi Arthroteci puhul oli välja jäänud fakt, et see võib põhjustada nürisünnitust. Naistepuna puhul aga asjaolu, et see võib vähendada HIV vastu võitlemisel kasutatava ravimi Prezista toimet.

Teadlased otsustasid Wikipedia artikleid analüüsida, kuna hulk inimesi otsib internetist infot retseptiravimite kohta ja tihtipeale on just Wikipedia artiklid need, mis otsingutulemustes esimestena silma jäävad.

Clauson ütles, et kuigi Wikipedia on hea alguspunkt info otsimiseks, ei leia sealt igal teemal sugugi kõige värskemat teavet ja kindlasti ei tohiks seda allikaks võtta meditsiinitöötajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles