Spetsialist ei soovita patsientidel oma terviseandmeid varjata

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Kui inimene ei taha, et tema terviseandmed digiloos avalikud oleksid, saab ta nende kasutamist piirata, kuid spetsialistid soovitavad enne dokumentide sulgemist võimalikele tagajärgedele mõelda.

E-tervise sihtasutuse kommunikatsioonijuht Timo Vaarmann kinnitas, et igal inimesel on õigus oma andmete kasutamist tervise infosüsteemis piirata. «Sulgeda saab kas kõik oma terviseandmed või konkreetsed dokumendid,» kinnitas ta, et selleks on kolm võimalust. Esiteks võib oma sellise soovi edastada digiallkirjastatuna patsiendiportaali kaudu. Teiseks saab oma konkreetse arstivisiidi käigus koostatud dokumente sulgeda selle visiidi käigus ning kolmandaks võib esitada vastava tõendatud allkirjaga avalduse sotsiaalministeeriumile.

«Oma andmete kasutamise piiramise soovi tasub väga hoolikalt kaaluda, sest raviarsti eest olemasolevate terviseandmete varjamine võib kahjustada patsienti ennast, kuna ravi toimub sel juhul ebatäieliku info alusel,» hoiatas aga Vaarmann. «Vastutus andmete kasutamise piiramise tagajärgede eest langeb sel juhul patsiendile.»

Varem suletud andmeid saab soovi korral aga hiljem taas avada.

Kui paljud inimesed oma andmeid piiranud on, ei soovinud Vaarmann avalikustada. «Kuna inimesel on õigus jooksvalt patsiendiportaalis oma andmeid kas osaliselt või täielikult sulgeda ning siis taasavada, oleks info ebatäpne,» põhjendas ta.


Kes ja mil määral digiloos inimeste andmetele ligi pääsevad?
* Tervishoiutöötaja. Saab saata dokumente ning pärida terviseandmeid. Ei saa pärida suletud dokumente ning andmeid suletud terviseloost. Eelduseks on ravisuhte olemasolu. Tervise infosüsteem (TIS) kontrollib, kas tervishoiutöötaja on terviseametis registreeritud ning kas tervishoiuasutus omab kehtivat tegevusluba.
* Registraator. Saab pärida saatekirjade metaandmeid, ei saa pärida suletud saatekirjasid või saatekirjasid suletud terviseloost.
* Patsiendi esindaja või usaldusisik. Saab pärida terviseandmeid ning logisid, välja arvatud eestkostjale/usaldusisikutele suletud dokumente ning aegkriitilisi andmeid.
* Patsient. Saab pärida kõiki oma terviseandmeid ning logisid, välja arvatud patsiendile arsti poolt piiratud dokumente. Arsti poolt seatud piirang on ajutine.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles