Uus avastus annab lootust langetõve raviks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Corbis/Scanpix

Itaalia teadlaste avastus annab lootust, et tulevikus on siiani ravimatuks peetud epilepsia ehk langetõve vastu võimalik immuunsüsteemi mõjutavate ravimitega võidelda.

Hiirte peal läbi viidud uurimus näitas, et ajus veresoonte külge kleepuvad immuunrakud põhjustavad põletikulise reaktsiooni, mille tulemusena tekib langetõvehoog. Uurimuse viisid läbi Itaalia Verona ülikooli teadlased eesotsas Gabriela Constantiniga, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator Reutersit.

Tulemused võivad viia langetõvehoogu ennetavate ravimeetodite väljatöötamiseni, ütles Constantin, kelle artikkel avaldati ajakirjas Nature Medicine. «Sellist mehhanismi varem epilepsia põhjustajana ei kahtlustatud,» ütles ta.

Langetõve all kannatab umbes üks protsent kogu maailma rahvastikust. Haigust peetakse ravimatuks, kuid teatud ravimite abil on võimalik tõvehood enamikul inimestel kontrolli alla saada.

Aju üleliigse elektrilise aktiivsuse põhjustatud haigushooga kaasneb teadvusekaotus, mille käigus inimese keha tõmbleb ja väriseb. Epileptikuteks peetakse inimesi, kellel on olnud rohkem kui üks haigushoog.

Teadlased leidsid, et haigushoo ajal vabastab aju keemilist ainet, mis põhjustab valgete vereliblede ehk leukotsüütide kleepumise veresoonte külge. Leukotsüüdid kaitsevad keha bakterite, viiruste ja muude nakkuste eest.

Kui immuunrakud aga aju veresoonte külge kinnitusid, hakkasid nad seal hoopis kahju tegema, kuna vabastasid põletikku tekitavaid aineid ning põhjustasid hiirtel uusi haigushoogusid.

«Uue haigushoo tekkes oli põletiku esinemine väga oluline,» ütles Constantin. Hiirtele anti immuunrakkude veresoonte külge kleepumise takistamiseks antikehi. Selle tulemusena vähenes uue haigushoo tekke tõenäosus oluliselt.

Uus ravimeetod sarnaneb ravimitega, mida juba praegu kasutatakse skleroosi ja psoriaasi ravimiseks. Seega võivad samasugused ravimid tulevikus aidata ka epileptikuid, samuti võib uurimistulemuste põhjal välja töötada uusi põletikuvastaseid ravimeetodeid, ütles Constantin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles