Verekeskus ootab doonoreid Vabaduse väljakule

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline doonoripäev. Andrei Jermakov.
Rahvusvaheline doonoripäev. Andrei Jermakov. Foto: Priit Simson

16.-17. augustil ootavad doonoritelgid teist korda sel suvel Tallinnas Vabaduse väljakul inimesi verd loovutama.

«Doonoritelgid on suveperioodil verekeskuse jaoks päästerõngaks, mis aitavad verevaru vajalikul tasemel hoida, sest ka meie püsidoonorid puhkavad,» ütles Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse pressiteates keskuse juhataja dr Riin Kullaste.

«Doonoritelkidesse jõuab tavapärasest palju rohkem esmadoonoreid, kellest rõõmustavalt suur osa tuleb ka edaspidi verd loovutama,» lisas ta.

Doonoritelkide ajakava augustis:

  • 16.08 Tallinnas Vabaduse väljakul kell 12-18
  • 17.08 Tallinnas Vabaduse väljakul kell 11-17
  • 22.08 Rakveres linna keskväljakul kell 12-18
  • 23.08 Rakveres linna keskväljakul kell 11-17

Esimest korda olid doonoritelgid sel suvel Vabaduse väljakul 20.-21. juunil. Siis käis neis verd loovutamas 169 inimest, kellest esmaseid doonoreid oli 52. Abivajajatele annetati 76 liitrit verd.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse doonoritelkide projekt saab teoks tänu koostööle kaitseväe, politsei- ja piirivalveameti, linnavalitsuste, päästeameti, maanteeameti, kaitseväe värbamiskeskuse, kaitseliidu ja Eesti Punase Ristiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles