Raviteenuste kärped Rapla ja Põlva haiglas lükkuvad edasi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla.
Haigla. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sotsiaalministeeriumis valminud eelnõu kohaselt lükkuks Rapla ja Põlva haiglate kohalikeks raviasutusteks muutmine edasi, et kohalikel inimestel oleks võimalik kuni üldhaiglate infrastruktuuri valmimiseni ravi saada.

Kooskõlastusringile saadetud haiglavõrgu arengukava muutmise eelnõu võtab ministeeriumi kinnitusel arvesse teenuste kvaliteedi säilimist ning ressursside efektiivse kasutamise printsiipi. Samuti arvestatakse raviteenuste vähendamisel Rapla ja Põlva haiglas üldist trendi statsionaarsete teenuste osakaalu langemisele.

Eelnõu kohaselt muutuksid väikesemate elanikkonnaarvuga maakondades tegutsevatest üldhaiglatest AS Põlva Haigla ja SA Rapla Maakonnahaigla üldhaiglast kohalikuks haiglaks. Esialgse kava kohaselt oleks see muutus pidanud toimuma 2010. aasta 1. jaanuaril, kuid nüüd tegi ministeerium ettepaneku see tähtaeg tühistada.

«Muudatus on vajalik, kuna Põlva ja Rapla maakonna elanikele tuleb statsionaarse arstiabi kättesaadavus praeguses mahus säilitada vähemalt kuni piirkondlike haiglate infrastruktuuri väljaehitamiseni,» selgitas ministeerium.

AS Põlva Haigla ja SA Rapla Maakonnahaigla liigitumisel kohalikuks haiglaks väheneks neis kirurgiliste teenuste maht, samuti ei osutaks nad kohaliku haiglana plaanilist sünnitusabi teenust.

Statsionaarne ravi sisehaiguste korral säiliks senises mahus. Kohalikus haiglas teostatavad üldkirurgilised ja günekoloogilised operatsioonid hõlmavad lihtsamate ning sagedamini esinevate probleemide korral vajalikke sekkumisi.

Vastavalt 2006. aasta ravijuhtude analüüsile nimetatud haiglate liigitumisel kohalikuks haiglaks väheneks nendes haiglates üldkirurgiliste tervishoiuteenuste maht Põlva haiglas vastavalt umbes 300 ravijuhu võrra ja Rapla haiglas umbes 400 ravijuhu võrra.

Arvestades, et samal aastal toimus Rapla maakonnahaiglas 2006. aastal 191 sünnitust ning  Põlva haiglas toimus 2006. aastal 305 sünnitust, oleks reorganiseerumise korral aasta jooksul kõrgemasse etappi suunduvaid ravijuhte kokku ligi 1200.

«Muudatuse eesmärgiks on statsionaarse aktiivravi teenuste kättesaadavuse tagamine Põlva ja Rapla maakonna elanikele tänases mahus kuni piirkondlike haiglate infrastruktuuri  väljaehitamiseni,» lisas ministeerium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles