Downi sündroomi võib olla võimalik ravida

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
90 protsenti naistest otsustab Downi sündroomi testi positiivse tulemuse korral abordi kasuks
90 protsenti naistest otsustab Downi sündroomi testi positiivse tulemuse korral abordi kasuks Foto: Caro / Scanpix

Hiljuti hiirte peal läbi viidud uurimus annab lootust, et Downi sündroomi võib tulevikus juba lootel ravida ning takistada nii sündroomi tunnuste väljakujunemist.


Downi sündroomi põhjustab ühe kromosoomi lisakoopia. Selle sündroomiga sündinud lapsed kannatavad südamehaiguste ning arenguprobleemide all, samuti on neil raskusi uute oskuste omandamisega, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Inglismaal tehtud statistika järgi sünnib Downi sündroomiga lapsi üha rohkem. Vanemaid julgustab Downi sündroomi põdevat last sünnitama asjaolu, et haiguse all kannatavate laste eluiga on viimasel ajal tõusnud.

Hiljuti läbi viidud uurimus annab aga lootust, et lisakromosoomi põhjustatavat haigust võib olla võimalik mingil määral ennetada, kirjutas BBC.

Varasemates uurimustes on näidatud, et üheks probleemiks on kindlat tüüpi ajurakkude rike, mistõttu need rakud toodavad vähem NAP- ja SAL-nimelist valku. Normaalolukorras aitavad nad reguleerida närvirakkude arengut.

USA teadlased uurisid ühe kromosoomi lisakoopiaga poegi ootavaid hiiri. Ka sellistel hiirepoegadel esineb arenguprobleeme. Emadele süstiti NAP- ja SAL-valkusid. Kui pojad sündisid, toimus nende areng sarnaselt normaalsetele hiirepoegadele. Ravitud hiirepoegade ajus oli normaalsel hulgal ka üht teist valku, mida Downi sündroomi korral toodetakse ajus liiga vähe.

Teadlased avaldasid oma uurimistöö tulemused ajakirjas Obstetrics and Gynaecology ning jälgivad nüüd ravitud hiiri edasi, et näha, kas ravi mõju jääb ka pikemaks ajaks kestma.

USA eksperdid hoiatasid aga, et hiirte puhul tõhusaks osutunud ravimeetodid ei pruugi inimestele samamoodi mõjuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles