Analoogravimite toime tundub erinev psühholoogilistel põhjustel

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Analoogravimite erineva mõju põhjused võivad peituda inimese enda harjumustes ja usalduses arsti vastu.
Analoogravimite erineva mõju põhjused võivad peituda inimese enda harjumustes ja usalduses arsti vastu. Foto: Andres Teiss

Sama toimeainega, kuid erinevate tootjate valmistatud ja erinevates pakendites tablettidele võib inimese organism ka teistmoodi reageerida või vähemalt tundub see nii.

Perearst Lauri Laas rääkis Vikerraadio saatele «Tervist!», et inimestele ei pruugi teise tootja ravim sobida juba harjumuste tõttu. Kui inimene on harjunud teatud häda korral ühte tabletti võtma, siis see ka aitab.

Lisaks võib rohu toimet mõjutada ka patsiendi suhtumine arsti – kui eriarst, kes tekitas inimeses usaldust, kirjutas välja ühe ravimi ja perearst kirjutab pärast mõne teise tootja valmistatud ja teistsuguses pakendis ravimi, siis ei pruugi inimene rohtu sama võrra usaldada, tõi Laas välja veel ühe põhjuse.

Samas ei välistanud ta ka seda, et erinevate tootjate tablettide toimet võivad mõjutada teistsugused lisaained. Seda probleemi esineb rohkem vererõhurohtude puhul.

Laas soovitas patsientidel, kes on veendunud, et nemad taluvad ainult teatud ravimit, endale kindlaks jääda ja mitte lasta arstil teise firma tablette välja kirjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles