Ingerainen: nüüd tuleb hakata E-tervise kvaliteeti tõstma

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diana Ingerainen veedab iga päev mitu tundi arvuti taga.
Diana Ingerainen veedab iga päev mitu tundi arvuti taga. Foto: Toomas Huik

Perearst ja E-tervise sihtasutuse juhatuse liige Diana Ingerainen ütles, et uus juht peab asuma tõsiselt läbirääkimistesse kõigi asjaosalistega, et süsteemi kvaliteeti tõsta.

Ingeraineni sõnul on E-tervisega tänaseks ära tehtud suur tehniline töö ja on loodud lahendused andmete vahetamiseks. Nüüd on tema sõnul aeg hakata tegelema süvendatult andmete kvaliteediga.

Eesmärgiks peab olema, et kõik osapooled (haiglad, arstid, perearstikeskused, õed, haigekassa, terviseamet, statistikaamet jt) saaksid just neile vajaliku andmekoosseisu võimalikult kiiresti ja mugavalt. Seejuures tuleb kõik arendused lõpptarbija ehk arsti, õe ja patsiendi seisukohalt läbi vaadata.

Küsimusele, kus peaks E-tervis olema kahe aasta pärast, vastas Ingerainen, et selleks ajaks peaks praegu paberil liikuvad dokumendid olema digitaliseeritud ja andmed, mis liiguvad, igati kvaliteetsed.

Ta tõi näiteks saatekirja: «Kui perearst või ka eriarst leiab, et on vaja patsienti kolleegi juurde eriarstile suunata, siis saatekirja andmed võimaldavad sellel eriarstil öelda konkreetse aja, millal visiit toimub või ka näiteks
välistada oma visiidi.»

Hetkel on tema sõnul väga ebamäärane, millal keegi arstile
pääseb. Kui saatekirjalt selgub, et visiit on vajalik nädala jooksul, siis saab selle ka vastavalt vajadusele korraldada. Samas on tihti esimeseks kontaktiks eriarstiga hoopis uuring.

Perearstid soovivad ka, et epikriiside saatmine sujuks tõrgeteta. Hetkel jääb veel palju haiguslugusid saatmata just tehniliste tõrgete tõttu.

«Patsiendina tahaksin aga, et arst saaks piisavalt lihtsalt ja kiirelt mu andmed kätte - eriti kiirabi situatsioonis, aga see ei tohiks kindlasti toimuda turvalisuse arvelt,» sõnas Ingerainen.

Kaugema eesmärgina võiks E-tervise abil hakata digiloost saama andmeid ka arstiabo kvaliteedi kohta. «Nii nagu perearstid on ära kirjeldanud kvaliteedi kriteeriumid, on seda mõistlik teha ka teistel erialadel. Lõpuks saab ju haigekassa otsustada kvaliteedi alusel, millise asutusega lepingut teha,» nentis Ingerainen, kes on perearstide seltsi üks juhte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles