Kehalise kasvatuse õpetaja: lapsi peaks rohkem karastama

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu.

Ida-Viru kergejõustikutreeneri ja kehalise kasvatuse õpetaja Viktor Predbannikovi peagi ilmuvas brošüüris «Laste tervis on teie kätes» jagatakse lastevanematele nõuandeid laste tervise hoidmiseks ja kehalise ettevalmistuse parandamiseks.



Muutlik ilm, kus lumi tuleb maha ja sulab siis kohe varsti jälle ära, toob tavaliselt kaasa vabastavate tõendite sadu kehalise kasvatuse tunnis, mis on Predbannikovi sõnul tingitud sellest, et karastatud lapsi jääb üha vähemaks, kirjutab Põhjarannik.

«Sage värskes õhus viibimine on üks tähtsamaid ja kodustes tingimustes kättesaadavamaid karastusviise, iseäranis algajatele,» kirjutab Predbannikov, kelle sõnul tuleb külma õhuga harjuda vähehaaval, kuid aasta ringi tuleks lapse tuba enne magamaminekut õhutada või jätta ta 3-5 minutiks avatud akna või uksega tuppa.

Predbannikov soovitab lisaks viibia olenevalt aastaajast ja temperatuurist iga päev 0,5 kuni 1,5 tundi värskes õhus ning käia kodus iga päev 1-2 tundi kodus paljajalu, mis muudab organismi muuseas samuti külmetushaigustele vastupidavamaks.

Unustada ei tohiks õpetaja sõnul ka päikest: mõõdukas päikese käes viibimine tugevdab närvisüsteemi, soodustab ainevahetust ja kehalist arengut ning aitab võidelda mitmesuguste haigustega; ultraviolettkiirte mõjul tekib organismis D-vitamiin, paraneb vere koostis ning organismi vastupanuvõime külmetus- ja nakkushaigustele kasvab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles