E-tervise juht: arstide hindamissüsteemi ei tule

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-tervise uus juht Raul Mill lubab süsteemi seni­sest paremaks ­teha.
E-tervise uus juht Raul Mill lubab süsteemi seni­sest paremaks ­teha. Foto: Mihkel ­Maripuu

Vastne E-tervise Sihtasutuse juht Raul Mill kinnitas, et arstide seas ärevust tekitanud hindamissüsteemi praeguse seisuga ei tule, kuid ravikvaliteedi tõstmisele saaks süsteem kindlasti kaasa aidata.

Sel esmaspäeval ametisse asunud Milli sõnul on tänaseks pandud alus e-tervise lahendustele ning nende arendamine peab jätkuma, arvestades teenuseosutaja ja patsiendi vajadusi. Oluline on seejuures pöörata tähelepanu lahenduste kasutusaktiivsusele ja -mugavusele nii tervishoiuteenuse pakkuja kui ka patsiendi seisukohast.

«Ja muidugi peab e-tervis arenema arstidele, kes on selle igapäevased kasutajad, võimalikult omaseks töövahendiks,» lausus Mill. Ta lisas, et olulisteks märksõnadeks on kindlasti ka süsteemi turvalisus, kiirus ja töökindlus.

E-tervise süsteem ise koosneb kahest osast: terviseinfo kesksüsteem ja raviasutuste endi infosüsteemid. Kesksüsteemi kaudu peab patsient nägema kõiki andmeid, mis sinna on edastatud. Andmete kättesaadavus kesksüsteemist arstidele peab e-tervise värske juhi sõnul olema aga patsiendi otsustada – ta peab saama  ära keelata oma andmete vaatamise, ehkki sellega võtab ühtlasi vastutuse oma tervise eest.

«Loomulikult peavad mõlemad süsteemi osad vastama andmekaitseseadusest tulenevatele nõuetele ning välistama kolmandate isikute ligipääsu ja infolekked,» lausus ta.

Üks e-tervise süsteemi eesmärke on Milli sõnul ka ravi kvaliteedi tõstmine: «Kindlasti suurendab e-tervise süsteem tervishoiusektori läbipaistvust, mis tuleb kasuks nii patsiendile kui teenuseosutajatele. Oluline on, et tervise infosüsteem aitaks parandada kommunikatsiooni erinevate osapoolte ja raviprotsessis osalejate vahel. Esmajärjekorras on tähtis koostöö, mitte niivõrd võrdlemine.»

Arstide poolt kardetud ravikvaliteedi hindamise kohta ütles Mill: «Teoreetiliselt on võimalik isikustamata andmeid tervise infosüsteemist kasutada ravisüsteemi hindamisel. See ei ole aga E-tervise Sihtasutuse põhieesmärk ja praeguse seisuga sellist hindamist tegema ei hakata.»

Küsimusele arstidiplomi puudumisest, mis meditsiiniringkondades seoses tema E-tervise Sihtasutuses juhiks määramisega üles on kerkinud, vastas Mill, et on meditsiini õppinud Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas kuus aastat ning töötanud ülikooli ortopeediakliinikus paralleelselt kogu stuudiumi vältel.

«Seetõttu on mul üsna hea ettekujutus, millised on arstide ootused ja võimalikud probleemid e-tervise lahenduste kasutamisel. Arvan, et meditsiini tundmine teeb sihtasutuse juhtimise lihtsamaks, kuid samal ajal pole mitte vähem tähtsad juhiomadused ning majandus-, finants- ja IT-valdkonna tundmine,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles