Lapsevanem: meie rulapargid on väga ohtlikud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlikud atraktsioonid rulapargis.
Ohtlikud atraktsioonid rulapargis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lapsevanem, kelle 15-aastane poeg nädal tagasi Tartu lauluväljaku rulapargis tõsiselt vigastada sai, küsib, kas keegi selliste ekstreemspordi paikade turvalisuse eest ka vastutab ja õnnetuse puhul abi kutsub.


«Olen hämmeldunud sellest, mis rulaparkides toimub. Seal on palju lapsi nii rulade kui tõukerataste ja jalgratastega, korraldatakse võistlusi ja põrgatakse kokku, aga keegi ei vastuta,» kurtis õnnetusse sattunud nooruki ema.

Ta on veendunud, et kui selliseid rulaparke püsti pannakse, siis peab seal ka laste turvalisus tagatud olema.

Tallinna lastehaigla traumatoloog-ortopeed Andres Lukanenok ütles, et üldiselt lastehaiglas ei registreerita, kus rulalt või tõukerattalt kukkumised on aset leidnud, kuid ta kinnitas, et õnnetusi nendega esineb piisavalt sageli.

«Vigastuste iseloomu kohta saab öelda, et neid on seinast seina – kergetest sõrmetraumadest kuni väga tõsiste koljuluumurdude ja sisseelundite vigastusteni välja,» lausus ta.

Osaühingu Atix juhatuse liige Andrus Palm ütles, et on paigaldanud RHINO firma rularambid Tallinna kesklinnas asuvasse Politseiparki ja see vastab kõigile kehtestatud ohutusnõuetele.

«Paraku võidavad riigihangetel enamasti odavad pakkumised, mille tegijail puudub litsents ja mis ei vasta kehtestatud standarditele,» selgitas ta olukorda. Paljud rularambid on tema sõnul kohapeal vineerist kokku klopsitud, ei vasta mingitele ohutusnõuetele ja lagunevad kiiresti.

RHINO rambid on tagantpoolt suletud, mistõttu ei saa sealt alla sõita, samuti on reelingud tehtud nii, et neist rulaga üle ei saa lennata. Lisaks on servad sujuvad, ilma teravate nurkadeta.

Palmi sõnul on Euroopas esinenud rulaparkides, mis ei vastanud neile nõuetele, ka surmaga lõppenud õnnetusi. «Kui on korralik sertifitseeritud park, siis pole järelevalvet vaja,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles