Talvik: perearstipraksiste tase tuleb muuta ühtlasemaks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Talvik.
Anneli Talvik. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Anneli Talvik ütles, et selts jätkab ka pärast professor Ruth Kalda juhi kohalt lahkumist oma eesmärkide poole liikumist, millest olulisim on perearstide töö väärtustamine ja praksiste taseme ühtlustamine.


Talviku sõnul on seni praksiseid auditeerinud ja parimaid tunnustanud vaid perearstide selts ise. «On murettekitav, et haigekassa, mille juhid samuti kõikjal rõhutavad arstiabi kvaliteedi olulisust, ei ole seda omapoolse tunnustusega väärtustanud. Suisa vastupidi - haigekassa lausa eirab seda.»

Samas tunnetavad patsiendid seda tema sõnul väga otseselt ja see on tihedalt seotud arstiabiga rahuloluga - kui ikka arsti ukse taga on järjekord ja infot ei ole ning telefonid ei vasta, siis patsiendile see ei meeldi.

Kõik perearstide seltsi tegevused on suunatud sellele, et patsient saaks perearsti juures võimalikult kvaliteetset ja mitmekülgset arstiabi.

«Kahjuks on selleni jõudmine üsna raske, sest tervishoiuametnikud ja poliitikud ei soovi sageli muutusi, vaid püüavad nende vajadust eirata. Sellele juhtis muuhulgas tähelepanu ka kevadel avaldatud riigikontrolli audit, mis tõi esile mitmeid riigi poolt pikka aega lahendamata küsimusi,» rääkis Talvik.

Talviku hinnangul on perearsti roll ühiskonnas oluliselt tõusnud, aga ressurssi, ennekõike inimressurssi, pole juurde tulnud.

Seltsi uus juhatus valitakse 30. septembril perearstide sügiskonverentsil toimuval üldkogul. «Professor Ruth Kalda on olnud seltsile suurepärane juht. Tema otsus pühenduda endisest rohkem õppetööle ja ülikoolile on mõistetav, sest ühiskondliku töö koormus perearstide seltsi juhina on tõesti suur,» nentis Talvik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles