Soodustusega ravim tuleb patsiendile odavaim ühe karbi kaupa

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Osa patsientidest on avastanud, et kallimad 50-protsendilise soodusmääraga ravimid tulevad odavamad, kui neid ühe karbi kaupa osta. Haigekassa hinnangul on selle nipi järgimine ebakorrektne käitumine.

«Selgub, et 50-protsendilise soodustusega müüdavatel ravimitel on näiteks kahe karbi kaupa ostes soodustus palju väiksem kui ühe karbi kaupa ostes. /…/ Haigekassa on hakanud nõudma, et arstid kirjutaksid välja kahe kuu ravimi, kuid see tuleb tarbijale oluliselt kallim,» märkis Postimees.ee lugeja toimetusele saadetud e-kirjas.

Ta tõi ka näite osteoporoosiravimi Fosavance ostmisest. Ravimi täishind on üle 19 euro ja ühe karbi väljaostmisel tuleb maksta ligikaudu 11 eurot. Kui osta sama ravimit kahe kuu jagu ehk kaks karpi, nagu arsti kirjutatud retsept ette näeb, tuleb patsiendil maksta pisut vähem kui 26 eurot. «Pügada saab ostja üle kolme euro, mis on arvestatav summa,» märkis lugeja.

Evelin Koppel haigekassast selgitas esmalt, et ravimite väljakirjutamise reeglid on paika pandud sotsiaalministri määrusega, haigekassa ise ses osas nõudmisi ei esita. Selles määruses on aga tõepoolest sees punkt, mille järgi tuleb krooniliste haiguste ravis kasutatavaid medikamente välja kirjutada ühele retseptile kahe-kolme kuu jagu. Osteoporoos kuulub krooniliste haiguste hulka ning seetõttu kirjutavad ka arstid Fosavance`i korraga välja rohkem kui ühe karbi.

«Seega käitub arst korrektselt kui kirjutab ühele retseptile kahe kuu ravimikoguse,» sedastas Koppel.

Ta selgitas ka kehtiva korra tagamaid: seeläbi püütakse vältida arstide liigset koormamist, mis võib tekkida juhul, kui tohter peaks igal kuul kroonilisi haigusi põdevatele patsientidele retsepte kirjutama.

Põhjus, miks soodustus ravimi ühe või kahe karbi kaupa ostmisel erineb, peitub soodustuse maksimaalmääras. «50-protsendiliste soodusravimite puhul on kehtestatud maksimaalse soodustusena 12,79 eurot ühe retsepti kohta. Patsient saab seetõttu tõesti suurema soodustuse, kui ostab välja ühe ravimikarbi korraga, kuna maksimaalse soodustuse piir sel juhul veel ei rakendu,» rääkis Koppel.

Samas ei olnud ta nõus andma patsientidele soovitust ostagi neile kirjutatud ravimeid välja vaid ühe karbi kaupa. Pigem võib Koppeli sõnul taolist käitumist nimetada ebakorrektseks.  

Lisaks soodustuse ülempiirile tuleb 50-protsendilise soodustusega ravimite puhul arvestada 3,19 euro suuruse omaosalusega. See tähendab, et enne soodustuse arvutamist arvatakse ravimi hinnast maha patsiendi makstav 3,19 ning ülejäänud summast maksab siis poole haigekassa.

Vaata siit, kuidas soodustust arvutatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles