A-hepatiidi levikut saab peatada ennetustööga

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministeerium seadis eesmärgi, et juba 2018. aasta lõpuks valmiksid esimesed 15 esmatasandi tervisekeskust.
Sotsiaalministeerium seadis eesmärgi, et juba 2018. aasta lõpuks valmiksid esimesed 15 esmatasandi tervisekeskust. Foto: Toomas Huik

Ametlikku kinnitust leidnud A-hepatiiti haigestunute arv on Viljandimaal hetkeseisuga 38 inimest. Haigestumus on kasvanud, kuid õnneks mitte hüppelisest.

Täna Viljandi maavanema juurde kogunenud Tervise- ja Veterinaarameti esindajate peamiseks kõnealuseks teemaks oli ennetustegevus läbi kõige kindlama võimaluse – vaktsineerimise kaudu. Kuna kõikidele vaktsineerida soovijatele ei ole praegu tagatud vaktsiini olemasolu, siis otsiti lahendust, kuidas tagada kindlustunne neile, kes ise on vaktsineerimiseks valmis.

«Olukord on mõneti väljunud meie ringist, edasisse koostöösse tuleb kaasata Ravimiamet ning selgitada kõiki tänaseid võimalusi vaktsiinide kättesaadavaks muutmisel,» sõnas Viljandi maavanem Lembit Kruuse.

«Apteegid kui eravõtted ei saa ju vaktsiinide olemasolu ja turvalisuse tagamise eest riigis vastutust endale võtta,» lisas ta. «Kui hulgilaos vaktsiini ei ole, siis ei saa ka apteek seda endale tellida.»

Terviseameti esindaja Jelena Sova sõnul panevad teda kõige rohkem muretsema inimeste hoiakud. «Iga euro, mis on tervisele kulutatud, on investeering tervemaks eluks,» ütles Sova ning selgitab veelkord, et peamine on ennetustöö tõhusus, mis algab sõna otseses mõttes meie puhastes kätes.

«Haigusel ei ole kindlat kodu, see käib mööda inimesi ning maakondi ning leviku peatamine on meie kõikide ühine mure,» nendib Viljandi maavanem Lembit Kruuse ning tänab seejuures meie kõikide väljaannete pressitöötajaid, kes teema olulisust mõistavad ja ennetustööd läbi teavituse toetavad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles