Amet: massiürituse korraldaja peab tagama ka hügieeni

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punklaulupeol said sajad lauljad raske kõhutõve.
Punklaulupeol said sajad lauljad raske kõhutõve. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Veterinaar- ja toiduamet vastas Tarbija24 küsimusele elementaarsete hügieeninõuete järgimise kohta massiüritustel, et vastutus selle eest lasub ürituse korraldajal.


«Nõue, et ürituse korraldaja tõendab, kuidas plaanitakse tagada üritusel osalejatele isikliku hügieeni tagamise võimalused, peaks kujunema üritusele korraldamisloa andmise eeltingimuseks. Selliste korralduslubade andmine kuulub kohalike omavalitsuste vastutusalasse,» selgitas Heneli Lamp veterinaar- ja toiduameti toiduosakonnast.

Ta lisas, et toiduohutusalases seadusandluses sätestatud nõuete eesmärgiks on tagada toidu ohutu käitlemine toidu käitlejate poolt, kuid samas ei reguleeri seadusandlus tervisekaitsenõudeid tarbijatele.

Toiduseadusest tulenevalt peab iga avalikul üritusel toitlustamise või toidu jaemüügiga tegelev toidukäitleja teavitama sellest veterinaar- ja toiduametit. Toidukäitlejatel tuleb esitada selleks tegevuskohajärgsele veterinaarkeskusele avaldus. Ilma vastava loata pole toidu käitlemine avalikul üritusel lubatud.

Avalikel üritustel toitlustajaid kontrollitakse ja vajadusel rakendatakse rikkumiste korral ka sanktsioone. Näiteks tehti mullu Harjumaal nõuetele vastavuse kontrolle 18 avalikul üritusel. Tuvastatud puuduste osas tehti ettekirjutusi, kuid ühtegi väärtegu ei algatatud.

Toidukäitlejate kohustus ja vastutus on tagada toidu käitlemisel hügieenilised ja nõuetele vastavad tingimused, sealhulgas peavad personalil olema asjakohase hügieeni tagamiseks sobivad vahendid, nagu näiteks vahendid hügieeniliseks kätepesuks ja kuivatamiseks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles