Ida-Viru keskhaigla hakkas tegema keerulisi südamelõikusi

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsiooni tegid Tartu spetsialistid Tartu Ülikooli Kliinikumi südamekliiniku juhataja professor Jaan Eha juhtimisel.
Operatsiooni tegid Tartu spetsialistid Tartu Ülikooli Kliinikumi südamekliiniku juhataja professor Jaan Eha juhtimisel. Foto: Margus Ansu

Kolmapäeval tehti Ida-Viru keskhaiglas esimest korda südameveresoonte operatsioon, mis seniajani oli patsientidele kättesaadav ainult Tartu ja Tallinna haiglates.

Operatsiooni tegid Tartu spetsialistid Tartu Ülikooli Kliinikumi südamekliiniku juhataja professor Jaan Eha juhtimisel. Päeva jooksul opereeriti viit stenokardiat põdevat või südamelihase infarkti läbi elanud patsienti, kirjutas Põhjarannik.

Jaan Eha arvates läks kõik hästi ja patsiendid enesetunde üle ei kurda. Ööpäeva viibivad nad reanimatsioonis ja seejärel viiakse üle üldpalatisse.

Kardioloogiaosakonnas paiknev angiograafiakabinet võimaldab kindlaks teha pärgarterite ahenemise koha ja panna sinna spetsiaalsed laiendajad, et taastada selle piirkonna verevarustus. Mida varem see protseduur läbi viiakse, seda kiiremini taastub südame kahjustunud kude.

«Tänu sellele lüheneb patsiendi haiglas viibimise aeg tunduvalt, südamelihase infarkti läbi elanud inimese saab nelja päevaga jalule, omal ajal oldi kuude viisi haiglas,» märkis haigla peaarst Kaljo Mitt.

Angiograafiakabineti seadmetele kulutas haigla ligikaudu 8 miljonit krooni. Need seadmed võimaldavad paigaldada ka elektrokardiostimulaatoreid ehk südame tehisrütmureid. Eile sai sellise südamestimulaatori 20 patsienti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles