Häirekeskus: märgates kuumas sõidukis vaevlevat last või looma, tuleks kutsuda abi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikese käes parkiva sõiduki temperatuur tõuseb väga kiiresti ja muutub kiiresti lapsele või loomale ebamugavaks.
Päikese käes parkiva sõiduki temperatuur tõuseb väga kiiresti ja muutub kiiresti lapsele või loomale ebamugavaks. Foto: Markus Mainka / PantherMedia / Markus Mainka

Päikeselised ja palavad ilmad toovad kaasa lisaohud, millega tuleb arvestada. Näiteks ei tohiks jätta lapsi või loomi palavasse sõidukisse, sest see võib väga lühikese ajaga muutuda nende tervisele ohtlikuks.

Häirekeskus tuletab meelde, et lapsi ja loomi ei tohiks jätta palava ilmaga sõidukitesse. Märgates sõidukis kuumuse käes vaevlevat last või looma, tuleks kohe helistada hädaabinumbrile 112.

Häirekeskuse Põhja keskuse juhataja Anne-Liis Taalmanni sõnul on õnneks inimeste teadlikkus probleemist ja tähelepanelikkus suurenenud. «See on väga positiivne, et inimesed helistavad numbrile 112, kui nad märkavad kuuma sõidukisse jäetud lapsi või lemmikloomi. Kindlasti tulekski Häirekeskusele helistada, kui lapsevanemat või looma omanikku kohapeal ise ei suudeta leida ja auto juurde kutsuda,» rääkis Taalmann. 

Ühise nimetajana saab nende juhtumite puhul välja tuua selle, et alahinnatakse aja pikkust, mis sõidukist eemal viibiti. Päikese käes parkiva sõiduki temperatuur tõuseb väga kiiresti ja muutub kiiresti lapsele või loomale ebamugavaks.

Probleem palavates sõidukites vaevlevatest loomadest ja lastest tõstatub igal aastal kuumade ilmadega ja enamasti on inimeste vabanduseks see, et käidi vaid korra poes. Aeg on siiski veninud oluliselt pikemaks ja hädas laps või lemmikloom on püüdnud möödujate tähelepanu. «Me ei tea kunagi, mis võib meie kohest naasmist sõiduki juurde mõjutada. Kuna temperatuur tõuseb sõidukis väga kiiresti, siis igasuguste riskide võtmine ja oma lapse või lemmiklooma tervise ohtu panemine on vastutustundetu,» seletas Taalmann. 

Kindlasti ei suuda piisavalt vajalikku jahutust tagada praokile jäetud aken. Sellised olukorrad tuleks lahendada nii, et lapsi ega lemmikloomi ei jäeta autosse mingil juhul üksinda, ütles häirekeskuse juhataja.

Viimasel kahel päeval on Häirekeskuse Põhja teeninduspiirkonnas vastu võetud kaks teadet, kus sõidukis on olnud lapsed, keda ohustas ülekuumenemine.

Esmaspäeval, 16. juulil helistas murelik inimene, kes teatas Tallinnas Tatari tänaval toidukaupluse parklas sõidukis nutvast lapsest. Selle lapse vanemad jõudsid sõidukini enne operatiivteenistuste sekkumist. Järgmisel päeval, 17. juulil teatati hädaabinumbrile, et Kuusalus on autosse kinni jäänud imik, kelle vanemad ei saa avada oma sõiduki uksi. Õnneks õnnestus vanematel auto uksed siiski avada ja laps esialgsetel andmetel meedikute abi ei vajanud. 

Möödunud laupäeval palus juhuslik mööduja Häirekeskusel ühendust võtta Keilas kaubanduskeskuse parklas parkinud sõiduki omanikuga, kelle autos vaevles kuumuse käes koer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles