Ekspert: meie toitumissüsteem toodab haigeid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toit.
Toit. Foto: SCANPIX

Meie toitumissüsteem toodab haigeid inimesi, hoiatas toiduekspert Olivier De Schutter kõrgetasemelisel ÜRO kohtumisel.

Meditsiiniuudiste portaal Mu.ee andmetel oli kohtumine pühendatud mittenakkuslike haiguste, nagu vähk, südame-veresoonkonna haigused, hingamisteede haigused ja II tüübi diabeet, kaardistamisele. De Schutter märkis, et see oli teist korda kogu ÜRO ajaloo jooksul, kui üldkogu arutas terviseküsimusi ning et viimati võeti vastu otsus pühenduda AIDS-i vastasele võitlusele. «Nüüd tuleb sarnane otsus vastu võtta ka mittenakkuslike haiguste suhtes,» ütles ta.

Eksperdi sõnul on vähi ja südamehaiguste tõusutrendi peamiseks mõjuteguriks see, mida me sööme ning seetõttu on vaja hakata ellu viima WHO poolt juba 2004. aastal vastu võetud toitumise, füüsilise aktiivsuse ja tervise strateegiat.  «See on lubamatu, et kui kaalul on elud, siis me ei jõua poliitikates kaugemale pehmetest ennetavatest meetmetest, mis põhinevad vaid tarbijate valikutel ja ei ole pööratud toitumisahela tarnijate poole.»

«Hiljuti külastasin iseseisvunud riike, kus see trend on kasvav. Sellistele riikidele on eriti oluline just praegu hakata tegelema tervisliku toitumise juurutamisega. Vastasel korral võib järgnevatel aastakümnetel aset leida täiendavate miljonite inimeste haigestumine mittenakkuslikesse haigustesse,» lisas De Schutter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles