Aasta lõpus võib osa haiglavoodeid tühjaks jääda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sule.
Urmas Sule. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Haiglate liitu juhtiv Pärnu haigla juhatuse esimees Urmas Sule ütles, et kuna haigekassa on statsionaarse ravi lepingumahtu oluliselt vähendanud, siis võib selleks ettenähtud raha enne aasta lõppu otsa saada, mis tähendab, et osa voodeid võib haiglates tühjaks saada.

Sule sõnul on haigekassa eraldatud statsionaarse ravi lepingumaht tänavu oluliselt väiksem ja see võib aasta lõpus tunda andma hakata. Haigekassa on järjest enam panustanud päevaravi ja ambulatoorse teenuse ostmisele ning see võib haiglatel probleeme tekitada, tõdes ta.

Sule hinnangul ei saa aga üht raviviisi nii lihtsalt teisega asendada, mis tähendab, et päevaravi ja ambulatoorse raviga ei saa katta kinni statsionaarse ravi vähenemist. Pealegi võivad haigusjuhud nii kallimaks minna, sest nn odavamad juhud lähevad statsionaarist ambulatoorseteks üle. Sellele on haiglate liit ka haigekassa tähelepanu juhtinud.

Küsimusele, kas see võib tähendada seda, et inimest üldse haiglasse ei võeta või seda, et haige pärast rasket operatsiooni järgmisel päeval kohe haiglast välja kirjutatakse, vastas Sule: «See võib tähendada nii seda kui teist.»

Seda, et haiglates raviraha üldse otsa hakkaks saama, haiglate liidu juht ei kinnitanud. «Mina küll praegu ei tea ühtegi haiglat, kus ravirahad võiksid olla nii otsas, et enam patsiente ravida ei saa.» lausus ta.

Mis Pärnu haiglasse puutub, siis suvepealinna raviasutusena on seal tööd suvel rohkem, eriti erakorralises abis. Kolmas kvartal on traditsiooniliselt kõige rahulikum. Seda, kas Pärnu haigla aasta lõpus statsionaarse ravi osas lepingumahuga hakkama saab ja nii palju patsiente haiglaravile võtab kui vaja oleks, ei osanud Sule praegu veel öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles