Uuring: üle viie korra sünnitamine suurendab Alzheimeri riski (1)

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alzheimeri põhiline riskitegur on vanuse suurenemine.
Alzheimeri põhiline riskitegur on vanuse suurenemine. Foto: Paul Hakimata / PantherMedia / Scanpix

Lõuna-Koreas läbi viidud uuringus selgus, et viis või enam last sünnitanud naistel on risk haigestuda Alzheimeri tõvesse 70 protsenti suurem kui neil, kes on sünnitanud vähem. 

Lõuna-Koreas asuva Souli rahvusliku ülikooli teadlaste läbi viidud uuringus osales 3500 Lõuna-Korea ja Kreeka naist. Osalejateks olid üle 60 aastased naised, keskmine vanus oli aga 71 aastat. Leiti, et naised, kellel oli olnud üks või kaks lõpetamata rasedust, vähenes risk haigestuda Alzheimerisse rohkem kui neil, kes ei ole kunagi rasestunud. Risk oli väiksem ka naistel, kes on kunagi raseduse katkestanud, kirjutas CNN

Teadlaste sõnul oli eelmiste uuringute põhjal teada, et sünnitamine võib olla seotud Alzheimeri tõvesse haigestumise riski suurenemisega. Uuringu autori neuropsühhiaatri Woong Kimi sõnul olid teadlased aga üllatunud, et lõpetamata rasedus võib vähendada riski Alzheimerisse haigestuda.

2016. aasta maailma Alzheimeri raportis toodi välja, et üle 47 miljoni inimese elab dementsusega. USA Alzheimeri ühenduse andmeil on naistel 60. eluaastates kaks korda suurem tõenäosus haigestuda Alzheimerisse kui rinnavähki. Vanuse suurenemine on põhiline Alzheimeri riskifaktor, ning enamasti elavad naised meestest kauem. Siiski ei ole vanus tõvesse haigestumise riski ainsaks teguriks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles