Euroopa riskikomitee: LED seadmete valgus ei ohusta silmi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldjuhul ei ole LEDidest tulenev optiline kiirgus märkimisväärne, võrreldes näiteks päikesekiirgusega.
Üldjuhul ei ole LEDidest tulenev optiline kiirgus märkimisväärne, võrreldes näiteks päikesekiirgusega. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

LEDidest tulenev optiline kiirgus ei avalda Euroopa Komisjoni tervise-, keskkonna- ja uute riskide teaduskomitee (SCHEER) hinnangul tervisele märkimisväärset mõju. 

Kuna need on nii energiatõhusad, kestvad, kompaktsed ega kuumene väliselt, kasutatakse neid laialdaselt, mistõttu palus Euroopa Komisjon oma tervise-, keskkonna- ja uute riskide teaduskomiteel (SCHEER) kindlaks teha, kas sellist liiki valgustus võib inimeste tervisele ohtlik olla, vahendab Terviseuudised Euroopa Komisjoni uudiskirja

LED-seadmed kiirgavad optilist kiirgust, mis keha ei läbista, kuid võib kahjustada silmi ja nahka, sõltuvalt paljudest muutujatest nagu kokkupuute kestus, lainepikkus ning valguse tugevus. Kuid uuringud kinnitavad, et televiisorite, sülearvutite, telefonide, tahvelarvutite ja mänguasjade kiirgus on väiksem kui 10 protsenti võrkkesta kahjustumise kaitseks kehtestatud maksimaalsest piirnormist. See tähendab, et see ei ole silmadele tavapärase kasutamise juures ohtlik.

Üldjuhul ei ole LEDidest tulenev optiline kiirgus märkimisväärne, võrreldes näiteks päikesekiirgusega. Ka muud valgusvormid kiirgavad optilist kiirgust, mis on osa elektromagnetkiirgusest.

Eakamate inimeste silmad võivad LED-valguse vaatamisel kogeda pimestumist või valguse laialivalgumist, samal ajal kui noorematele lastele tundub sinine LED-valgus väga ere. SCHEER järeldas, et ei ole tõendeid selle kohta, et LEDide tavapärane kasutamine üldsusele terviseriske põhjustaks. Tuleks korraldada täiendavaid uuringuid, eelkõige seoses pikaajalise ning vähese kokkupuute mõjude kohta. Kuna LED-tehnoloogia kasutamine on arenemisjärgus, soovib SCHEER korrapäraselt kontrollida LED-valgusteid ja nendest tulenevaid võimalikke terviseriske üldsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles