Ülevaatlik raport: oomega-3 rasvhappe toidulisand on südamele kasutu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südame tervise jaoks on kasulikum süüa rasvast kala, mitte võtta rasvhappeid sisaldavaid toidulisandeid.
Südame tervise jaoks on kasulikum süüa rasvast kala, mitte võtta rasvhappeid sisaldavaid toidulisandeid. Foto: Tatjana Urosevic / PantherMedia

Üks levinuimaid toidulisandeid, oomega-3 rasvhape, mida võetaks näiteks kalamaksaõli kujul, osutus põhjapanevas uuringus kasutuks. 

Mittetulunduslik ühing Cochrane koostas põhjaliku ülevaate, kus jõuti järeldusele, et toidulisand ei anna südamele mitte mingisugust kasu, vahendab IFL Science.

Tunnustatud uurimisgrupp koostas analüüsi 79 omega-3 rasvhappe toidulisandiga tehtud katse põhjal. Kokkuvõttes hõlmasid need uuringud 112 059 inimest erineva tausta, soo, terviseseisundi ja geograafilise asukohaga. Uuringus võrreldi inimesi, kes toitusid tavapäraselt ning neid, kes võtsid juurde oomega-3 toidulisandit.

Selgus, et rasvhapete lisaks söömine ei ilmutanud südame- ja veresoonkonna tervisele mingisugust kasu. Toidulisandi mõju südamehaigustele oli nii väike, et võimalus oomega-3 rasvhappe võtmisest kasu saada oli uurijate sõnul 1:1000. Kerge kasu tervisele tuli vaid alfa-linoleenhappe toidulisandi võtmisest. See on rasvhape, mida leidub pähklites, seemnetes ja taimeõlides.

Cohrane´i raport kinnitab värskelt ajakirjas Journal of Internal Medicine avaldatud uuringut, mis leidis, et südame tervise jaoks on kasulikum süüa rasvast kala, mitte võtta rasvhappeid sisaldavaid toidulisandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles