Onkoloog: vähidiagnoos ei ole surmaotsus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Valvere.
Vahur Valvere. Foto: Marina Puškar / Postimees

Eesti vähiraviandmed näitavad, et umbes pooled patsientidest, kellele pannakse esimest korda vähidiagnoos, õnnestub terveks ravida, ütles Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja Vahur Valvere.

Valvere rääkis «Ringvaatele» antud intervjuus, et Põhjamaades ja mõnedes Lääne-Euroopa riikides on terveks ravitavate patsientide hulk veelgi suurem, kuid ravi seisukohalt on väga tähtis haigus vara avastada, vahendab ERR Uudised.

Vähk on päritav ainult 5-10 protsendil juhtudest, 33-40 protsenti kõigist vähkidest on aga seotud elustiiliga, mistõttu saab selle haiguse vältimiseks ise väga palju ära teha, kui mitte suitsetada, mitte liialdada alkoholiga, toituda tervislikult ja harrastada tervisesport, rääkis onkoloog.

Vähiravi on Valvere sõnul väga palju edasi arenenud ning aktiivselt kasutatakse uusi bioloogilisi ravimeid, mille efekt on märksa kõrgem kui vanadel rakumürkidel, kuid Eestis avastatakse vähk Valvere sõnul siiski sageli suhteliselt arenenud staadiumis.

Diagnoosi on patsiendile alati raske teatavaks teha ning inimesega räägitakse mitu korda, kuid šokeeriva uudisega tuleb siiski harjuda, sest ravi tulemuslikkuseks peab ka patsient ise seda toetama, rääkis Valvere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles