Kõhuviirus või toidumürgitus? Apteeker selgitab, kuidas toidumürgitust ära tunda (1)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Möödunud nädalal niitis NOA restoranist külge hakanud salmonelloosipisik jalust kümneid inimesi. Kuidas aru saada, millal on tegemist aga tavalise toidumürgitusega?

Uurisime Apotheka apteekrilt Kerli Valgelt, kuidas toidumürgitust ära tunda. «Riknenud toidu söömisel satuvad makku bakterid, mis toodavad kahjulikke toksiine. Toidumürgistus tekib tavaliselt vähem kui 24 tunni jooksul pärast riknenud toidu söömist,» selgitab Valge. «Enamasti tunneb inimene iiveldust, millega kaasneb oksendamine ja kõhulahtisus, mõnikord ka palavik. Oksendamine ja kõhulahtisus on organismi kaitsereaktsioon, et eemaldada sobimatud ained kehast.»

Valge ütleb, et ühekordse oksendamisega suurt vedelikukaotust täiskasvanutel ei teki. «Seepärast ei maksa pärast oksendamist juua kohe suurt kogust vedelikku, sest see võib magu uuesti ärritada,» õpetab apteeker. «Kui oksendamise järel kohe klaasitäis vett juua, on oht, et see tuleb ruttu välja.»

Samas tuleb muidugi silmas pidada seda, et korduva oksendamise ja kestva kõhulahtisuse korral ei tekiks organismil vedelikupuudust. «Seega tasub vett juua vähehaaval ja tihti,» annab Valge nõu.« Joomiseks sobib nii tavaline kui ka mineraalvesi. Organismi turgutamiseks leiab apteegist ka spetsiaalseid joogipulbreid, mis aitab asendada vedeliku ja elektrolüütide kadu organismis.»

Kui toit juba sees püsib, võib süüa banaane, riisi, mustikakisselli, röstsaia. «Kui inimene on tundlik kofeiini ja piimatoodete suhtes, siis nende toidugruppide vältimine võib aidata ka kiiremini taastuda,» soovitab Valge. «Apteegist võiks toidumürgistuse korral soetada näiteks Enterosgeli, mis aitab siduda toksiine, kahjulikke aineid ja patogeene ning viib need kehast välja. Kõhuvaevuste leevendamiseks võib kasutada ka aktiivsütt või diosmektiiti sisaldavaid käsimüügiravimeid. Kindlasti on abiks ka probiootikumid.»

Arsti juurde peaks pöörduma siis, kui tekib tõsisem vedelikupuudus, millele viitavad tume või vähenenud uriin, peapööritus või lihaskrambid, nõrkus, kahvatus, apaatsus, mitu päeva kestev kõrge palavik ja kõhulahtisus, veri okse sees või väljaheites. «Samuti tuleb arsti juurde minna, kui on kahtlus, et tegemist võib olla näiteks salmonelloosiga või on toidumürgistus saadud süües tundmatuid mürgiseid seeni või ka kala.»

Apteeker soovitab toidumürgituse korral ära visata toiduained, mis seda võisid tekitada. Ka tasub hoiatada teisi inimesi, kes võisid neid süüa. «Kui haigestumine toimus kodus, on oluline üle vaadata köögi hügieen, väga tähtis on käte sagedane pesemine ja lõikepinna puhtana hoidmine,» annab Valge nõu. «Kui tegemist oli restoraniga, tuleb haigestumisest kindlasti restorani teavitada.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles