Nende levinud toodete kasutamine raseduse ajal võib lõppeda lootele halvasti

, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedatel naistel soovitatakse loobuda parfüümidest, õhuvärskendajatest, plastikut ja söögi soojendamist plastiknõudes.
Rasedatel naistel soovitatakse loobuda parfüümidest, õhuvärskendajatest, plastikut ja söögi soojendamist plastiknõudes. Foto: Sebastian Duda / PantherMedia / Sebastian Duda

Rasedad, kes kasutavad parfüüme ning soojendavad oma toite plastiknõudes võivad kahjustada oma sündimata lapse ajuarengut, selgus Illinoisi (USA) ülikooli uuringutest hiirtega.

Looteeas plastiknõudes sisalduva kemikaaliga kokkupuutunud hiirte kognitiivne võimekus oli väiksem, kui neil, kes kemikaaliga kokku puutunud ei olnud, leidis portaalis Daily Mail kirjeladatud katse.  

Illinoisi ülikooli teadlased valmistasid küpsised, mis olid kaetud kaetud ftalaatidega. Seda kemikaali leidub nii plastikutes kui ka parfüümides ning aine mõjutab hormoonide tegevust. Küpsiseid söödeti hiirtele kes olid tiined või imetasid. Kui nende pojad olid kasvanud suureks, leiti, et nende kognitiivne võimekus oli nõrgem kui nendel poegadel, kelle emad ei olnud selle kemikaaliga kokku puutunud.

Katse läbiviija, neuroteaduskonna professor Jance Juraska oli üllatunud, kui selgeid erinevusi see katse näitas. Ta soovitab rasedatel naistel loobuda parfüümidest, õhuvärskendajatest, plastikust ja söögi soojendamisest plastiknõudes.

«Seda tehes, vähendate kemikaalide mõju, mis võivad teie last kahjustada. Tänapäeval mõeldakse rohkem mugavuse peale, aga vahel peab aru saama, kui suured võivad olla mugavuse tagajärjed,» sõnas Juraska.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles