![Florida mees sai bakteri värsketest austritest.](http://f12.pmo.ee/aHF2590OHc4RsrraBLLmc3vriqQ=/1442x0/filters:focal(36x4:4286x3105):format(webp)/nginx/o/2018/07/26/11036447t1h664a.jpg)
Selle aasta juulis seostati 71-aastase Florida mehe surma värskete austrite söömisega restoranis. Karploomades olevat ohtlikku bakterit hävitab vaid kuumus.
Selle aasta juulis seostati 71-aastase Florida mehe surma värskete austrite söömisega restoranis. Karploomades olevat ohtlikku bakterit hävitab vaid kuumus.
8. juulil sõi 71-aastane mees Florida restoranis mereande, kus seas oli ka värskeid austreid. Kaks päeva hiljem suri mees lihasööjabakterist Vibrio vulnificusest põhjustatud infektsiooni, vahendab Tech Times.
Värskete austrite ja toorete mereandide söömine suurendab infektsioonide tekkimise riski, kuid austrites on bakterite sisaldumise risk eriti suur, sest loomad toituvad vett filtreerides. Kui aga vesi on saastunud, kontsentreerub bakter nende kudedes ning võib nakatuda igaüht, kes austrit sööb.
Vibrio bakterit leidub rannikuvetes, kus austrid elavad. Kui enamus vibrio infektsioone põhjustavad vaid kõhulahtisust ja oksendamist, siis vibrio vulnificus võib tekitada tõsist haigust, mille tõttu võib inimene vajada intensiivravi, jäsemete amputatsiooni või võib ka surra.
Erinevad müüdid, mille järgi austrite alkoholiga alla loputamine või nende söömine terava kastmega tapab neis sisalduva bakteri, ei ole usaldusväärsed. USA toidu- ja ravimiameti kohaselt saab bakterit hävitada vaid kuumutades.
Kuidas austreid ohutult süüa ja valmistada?