Florida mees suri peale austrite söömist bakteri põhjustatud põletikku

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Florida mees sai bakteri värsketest austritest.
Florida mees sai bakteri värsketest austritest. Foto: Maurizio Biso / PantherMedia / Maurizio Biso

Selle aasta juulis seostati 71-aastase Florida mehe surma värskete austrite söömisega restoranis. Karploomades olevat ohtlikku bakterit hävitab vaid kuumus. 

8. juulil sõi 71-aastane mees Florida restoranis mereande, kus seas oli ka värskeid austreid. Kaks päeva hiljem suri mees lihasööjabakterist Vibrio vulnificusest põhjustatud infektsiooni, vahendab Tech Times

Värskete austrite ja toorete mereandide söömine suurendab infektsioonide tekkimise riski, kuid austrites on bakterite sisaldumise risk eriti suur, sest loomad toituvad vett filtreerides. Kui aga vesi on saastunud, kontsentreerub bakter nende kudedes ning võib nakatuda igaüht, kes austrit sööb.

Vibrio bakterit leidub rannikuvetes, kus austrid elavad. Kui enamus vibrio infektsioone põhjustavad vaid kõhulahtisust ja oksendamist, siis vibrio vulnificus võib tekitada tõsist haigust, mille tõttu võib inimene vajada intensiivravi, jäsemete amputatsiooni või võib ka surra. 

Erinevad müüdid, mille järgi austrite alkoholiga alla loputamine või nende söömine terava kastmega tapab neis sisalduva bakteri, ei ole usaldusväärsed. USA toidu- ja ravimiameti kohaselt saab bakterit hävitada vaid kuumutades.      

Kuidas austreid ohutult süüa ja valmistada?

  • Restoranis on parem tellida austrid täielikult küpsetatult.
  • Valmistades toitu karbiga austritest, eemalda austrid, mille karbid on lahtised.
  • Austreid tuleb keeta peale karpide avanemist 3–5 minutit. Kõik austrid, mille karp ei avanenud, tuleks eemaldada.
  • Kooritud austreid tuleks keeta või küpsetada minimaalselt kolm minutit või kuni autrite servad krussi tõmbavad.  
  • Ahjus vajavad autrid 230 kraadist kuumust kümme minutit.
  • Praadida tuleks neid kõrgel kuumusel vähemalt kolm minutit.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles