Eestlasi kimbutab suvel väga sageli just see üllatav haigus

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angiiniga kaasneb kurguvalu ja kaela lümfisõlmede suurenemine.
Angiiniga kaasneb kurguvalu ja kaela lümfisõlmede suurenemine. Foto: Csaba Deli / PantherMedia / Csaba Deli

Angiini esineb igal aastaajal, kuid suveperioodil võib see haigus meid eriliselt morjendada. Perearst selgitab, miks siiski suure soojaga angiini haigestutakse. 

Vastab perearst Kristi Otsmaa Sinu Arst tervisekeskusest: 

Suveperioodil on angiin sageli põhjustatud sellest, et suured temperatuurierinevused õues ja konditsioneeritud siseruumides nõrgestavad meie vastupanuvõimet haigustele ning bakterid ja viirused pääsevad tegutsema. Seetõttu ei maksa näiteks higisena autosse minnes kohe konditsioneeri kõige madalamale temperatuurile reguleerida.

Äge kurgumandlite põletik angiin ehk äge tonsilliit on nakkushaigus, mida iseloomustavad tavaliselt järsk algus, kõrge palavik, väga tugev neelamisvalulikkus, peavalu ja üldine halb enesetunne, rääkis perearst. Kurku vaadates võib näha lisaks neelu punetusele ka kollakasvalget kattu kurgumandlitel. Esineb ka kaela lümfisõlmede suurenemine. 

Enamasti on angiin baketritest põhjustatud haigus, kuid võib olla ka viiruslik. Nende omavaheline eristamine on vajalik sellepärast, et esimesel juhul on vajalik antibiootikumravi, teisel juhul mitte. Angiini kahtlusel tuleb kindlasti pöörduda arsti poole kuna ravimata jätmisel võib tekkida tüsistusena südame, neeru või liigeste kahjustus.

Kui aasta jooksul on olnud 3–4 angiini, võib seda nimetada korduvaks. Korduvate angiinide puhul soovitab ta konsulteerida kõrva-nina-kurguarstiga. Kroonilise tonsilliidi kõige efektiivsem ravi on kurgumandlite kirurgiline eemaldamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles