Tootjad soojendavad üles ravimite poes müümise ideed

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Toomas Huik

Ravimitootjad soojendavad üles paar aastat tagasi arutusel olnud ideed lubada käsimüügiravimeid lisaks apteekidele müüa ka poodidel.

2009. aastal läks antud teema ümber tõsisem arutelu lahti pärast konkurentsiameti tellitud uuringut, millest selgus, et paljud väiksemate asulate elanikud sooviksid, et osa medikamente oleks saadaval ka poodides. «Suhtumine käsimüügiravimite müüki väljaspool apteeki vastavat müügiluba omavates müügikohtades on pigem positiivne. Hoiak on positiivsem Lõuna- Eestis, kus apteek on keskmiselt kaugemal,» seisis toona ameti avaldatud pressiteates.

Ameti peadirektor Märt Ots juhtis ka tähelepanu sellele, et ravimite turustamine on suures osas koondunud paari ettevõtte kätte ning tavalisemate käsimüügiravimite hinnad on meil isegi kõrgemad kui Suurbritannias.

Kuigi amet tegi toona majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ka ettepaneku olukorra parandamiseks, jäi asi sinnapaika.

Nüüd on härjal sarvist haaranud ravimitootjate liit. Tootjatel on käsil uuring, mille eesmärk on kaardistada inimeste suhtumine ravimite poes müümise ideesse ning selle tulemuste esitlemist on oodata mõne nädala pärast.

Konkurentsiameti välis- ja avalike suhete osakonna juhataja Maarja Uulits vahendas, et kuigi antud teemal pole suuri arenguid toimunud, on nad jätkuvalt seisukohal, et käsimüügiravimite müük peaks olema lubatud ka väljaspool apteeke. «/…/ kuna see omaks tarbijatele kahtlemata positiivset tulemust nii hinnataseme kui kättesaadavuse seisukohast,» märkis Uulits toimetusele saadetud kirjas.

Ministeeriumite tasemel pole teemat pärast 2009. aastat arutatud. Sotsiaalministeerium on ravimite kättesaadavusele lähenemas teise kandi pealt. Ministeeriumi ravimiosakonna juhi kohusetäitja Dagmar Rüütli märkis, et nemad plaanivad uuesti esitada hoopis apteekide asutamispiirangute kaotamise eelnõu.

«Oleme endiselt seisukohal, et ravimid, olgu need siis retsepti- või käsimüügiravimid, peaksid terviseohutuse huvides jääma müügile selleks spetsialiseerunud kohtadesse - apteekidesse. Käsimüügiravimite müügi viimine apteekidest väljapoole ainult lähema kättesaamise huvides ei ole aga hoopiski põhjendatud olukorras, kus uute apteekide asutamisele ja asukoha muutmisele kehtivad tugevad piirangud,» selgitas Rüütli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles