1945. aastal avastas Ameerika insener täiesti juhuslikult laboris radarseadmega töötades, et sellest väljuvad mikrolained sulatasid tema taskus oleva šokolaadi. Samal aastal patenteeriti esimene mikrolaineahi. Esimesed ahjud olid külmkapi suurused ja maksid palju. Kulus aastakümneid, enne kui ahjud saavutasid tänapäevased mõõtmed.
Kuidas toit mikrolaineahjus soojeneb?
Mikrolaineahjus kasutatakse toidu soojendamiseks mikrolaineid. Seal asuv transformaator muudab tavalise 220-voldise pinge kõrgepingeks. Seejärel suunatakse vool magnetronile, mis tekitab mikrolaineid. Mikrolainete tõttu põrkuvad toiduaine molekulid üksteise vastu ja toit soojeneb.
Ahjuuks on tavaliselt klaasist või plastist, kuid lisaks on ta varustatud elektrit juhtiva augustatud metallplaadiga, milles olevad augud mikrolaineid läbi ei lase. Teadlased on üksmeelel selles, et kui ahjust pääsebki välja väike kogus kiirgust, ei põhjusta see tervisehäireid. Vaatamata sellele ei soovitata vaadata väga lähedal ahju uksele, kuidas toit valmib.
Missuguseid nõusid mikrolaineahjus kasutada?
Et mikrolained jõuaksid toidu sisse, peab toidunõu mikrolaineid läbi laskma. Mikrolained läbivad portselani, klaasi, pappi, plasti, kuid mitte metalli. Seetõttu metallist nõud ja kuld- või hõbekaunistusega nõud mikrolaineahju ei sobi. Meenub aastatetagune juhtum, kus ema pani mikrolaineahju soojenema kruusi piimaga, mille põhjas oli metallist raskus, et kruus ümber ei läheks. See lõppes ahju plahvatamisega.
2011. aastal ilmus ajakirjas Environmental Health Perspectives artikkel, kus uuriti plastikpakendite ja isegi lutipudelite sobivust mikrolaineahjus kasutamiseks. Selgus, et enamik plastpakendeid - isegi kui need kandsid märget «mikrolaineahjus kasutamiseks» -, võivad eritada kahjulikke kemikaale, mistõttu nende kasutamist peaks vältima. See lükkab ümber USA toidu- ja ravimiameti mõni aasta varem tehtud uurimuse, mis kinnitas, et kõik mikrolaineahjus kasutamiseks sobivad plastpakendid on ohutud.