Põhjus, miks palavaga keskendumine võimatu näib

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerge vedelikupuudus ei pruugi veel januna avalduda.
Kerge vedelikupuudus ei pruugi veel januna avalduda. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Palavaga tundub keskendumine ja vaimne töö vaevanõudva ülesandena, põhjus võib olla kerges veepuuduses.

Vaid väike vedelikupuudus toob kaasa hulga erinevaid kõrvalmõjusid tujumuutustest kuni loiu mõtlemiseni, vahendab MRP News.

«Leidsime, et kerges vedelikupuuduses olevad inimesed ei läbi keerukaid või palju tähelepanu nõudvaid ülesandeid hästi,» sõnas Georgia Tehnikainstituudi teadlane Mindy Millard-Stafford, kes avaldas sellekohase kokkuvõtva uuringu sel kuul.

Kerge vedelikupuudus võib tekkida üpris kiiresti, eriti suvises kuumuses ning seda näitavad ka uuringud. Matkates mõõduka kiirusega tund aega, võib vedelikutase organismis langeda 1,5-2 protsenti, rääkis Conneticuti ülikooli kinesioloogiaprofessor Doug Casa.

Keskmise inimese jaoks tähendab kaheprotsendiline vedelikupuudus umbes liitrijagu vee välja higistamist. Enamik inimesi ei mõista, kui palju nad palavas higistavad, rääkis Casa. Joostes saaks tema sõnul sama tulemuse juba 30 minutiga.

Kaheprotsendilise vedelikupuuduse juures hakkab janutunne alles tekkima ning enamik inimesi ei saa üldse aru, kui neil on 1,5 protsendiline vedelikupuudus. «Siiski on kehas toimunud imepisikesed, peaaegu arusaamatud muutused, mis mõjutavad füüsilist enesetunnet ja vaimset võimekust,» seletas Casa. 

Hiljutine uuring tehti tervete noorte naistega, kes nõustusid oma vedelikutarbimist ühel päeval piirama 175 milliliitrini. See tekitas osalistele umbes üheprotsendilise vedelikupuuduse. Naised tegid testi, millega mõõdetakse kognitiivset paindlikust. Selleks oli kaardimäng, mis nõuab palju tähelepanu, sest reeglid muutuvad terve mängu jooksul. Kerges vedelikupuuduses naised tegid umbes 12 protsenti rohkem vigu. Teste korrati, kui naised olid piisavalt vett joonud ning nende tulemused paranesid.

Veepuudus ei mõjutanud aga kõikide testide tulemusi: naiste reaktsioonikiirus näiteks ei muutunud. Võimekuse langemist nähti just keeruliste ülesannete puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles