Piisab vaid kahest nädalast vähesest liikumisest, et diabeedirisk tõuseks

, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähendamaks riski diabeeti haigestuda peab olema füüsiliselt aktiivne,sööma tervislikult ning kehakaalu jälgima
Vähendamaks riski diabeeti haigestuda peab olema füüsiliselt aktiivne,sööma tervislikult ning kehakaalu jälgima Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Inimesele, kes on ülekaaluline ja liigub vähem kui 1000 sammu päevas, võivad kahe nädalaga tekkida jäävad tervisekahjustused.

Vähene liikumine tekitab insuliiniresistentsuse, mis võib viia teist tüüpi diabeedi tekkeni, kirjutab portaal DailyMail.

Kanada Ontario ülikooli teadlaste uuringus osalesid ülekaalulised ja vanemad inimesed, kellel oli suurem diabeeti haigestumise oht. Osavõtjate ülesandeks oli kahe nädala jooksul vähendada füüsilist liikumist ja päevas käia kuni 1000 sammu. Kahe nädala jooksul mõõdeti nende veresuhkru taset regulaarselt.

Veresuhkru tase tõusis uuringu jooksul märgatavalt. Isegi peale katsete lõppu, kui füüsiline liikumine oli aktiivsem, jäi veresuhkru tase kõrgeks ning diabeeti haigestumise risk ei vähenenud. 

Tulemuse põhjal järeldavad teadlased, et kui liikuda vähem kui 1000 sammu päevas, tõuseb risk haigestuda 2. tüüpi diabeeti märgatavalt.

Diabeetikutel on suurem risk saada insult, infarkt või vähk. On ka oht, et amputeeritakse jäsemed ning võib jääda pimedaks.

«Teist tüüpi diabeedi ravi on raske ja kulukas. Kui inimesed ei liigu piisavalt, siis peavad nad kõvasti vaeva nägema, et normaalne veresuhkru tase taastuks,» rääkis Stuart Williams, kes oli üks uuringute tegemises osalenud teadlane. 

Varasemad uuringu näitavad, et kui vähe liikuda, siis paari päeva jooksul lihaste töövõime langeb. Viimase uuringu tulemused näitavad, et lisaks sellele suureneb risk diabeeti haigestuda.

Diabeeti haigestumise riski vähendab füüsiline aktiivsus, tervislik toitumine ja kehakaalu kontrolli all hoidmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles